Djeca Mediterana: Albanija

06.07.2021.

09:00

Autor: HRT

Srijeda 21. srpnja na Četvrtom

Srijeda 21. srpnja na Četvrtom

Foto: Djeca Mediterana / dokumentarna serija

U srijedu 21. srpnja na Četvrtom programu u 22:10 pogledajte 1. epizodu dokumentarne serije Djeca Mediterana (2017.). Serija o životu suvremenih stanovnika Mediterana. Snimana u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori gledateljima otkriva prekrasne krajolike, iznimno civilizacijsko i kulturno-povijesno naslijeđe Mediterana, no i njegove suvremene probleme, poput preizgrađenosti, sezonskog života, ekonomske krize, nezaposlenosti, izumiranja tradicijskih zanata i migracija izazvanih ratovima. 

Kako se stanovnici ovog nekoć najvažnijeg svjetskog mora nose s društveno-ekonomskim okolnostima koje su zatekle njihovu generaciju i vrijeme, kakav život žive na obalama Mediterana danas?

Serija o tome govori kroz živote nautičara, ribara, vinara, ugostitelja, hotelijera, ali i arheologa, humanitaraca, umjetnika te doseljenika koji su svoj dom pronašli na njegovim obalama.


Grad Drač postoji još od antičkih vremena, a danas je najvažnija albanska luka. U njemu pratimo život Namika, jednog od pionira hotelijerstva u Draču te Tristana, snimatelja i fotografa.

Obojica su suvremenici i svjedoci turbulentnih političkih promjena i tranzicije u Albaniji, a njihovi su se životi i karijere razvijali paralelno s razvojem demokracije, poslovanja i modernizacijom zemlje.

Montažeri su Ivana Fumić, Urša Vlahušić, Antonija Kren, Sara Gregorić, producent Jure Bušić, urednik Tomislav Mršić, skladatelj Darko Hajsek, direktor fotografije Ivan Zadro, redateljica Lana Šarić.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!