Dječak iz Auschwitza

23.01.2023.

Zadnja izmjena 07:56

Autor: HRT

Dokumentarni film Dječak iz Auschwitza priča je o Olegu Mandiću koji je s 11 godina s mamom i bakom završio u logoru. Pet mjeseci proveo je na odjelu zloglasnog Mengelea, dočekao oslobođenje logora i kao posljednji logoraš zajedno sa svojom obitelji izašao na slobodu. Kaže da je preživio uz sreću i majčinu ljubav.  

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Foto: Dječak iz Auschwitza / dokumentarni film

Film koji emitiramo u četvrtak, 26. siječnja, u 21:10 na Prvom, prati njegov ponovni odlazak u Auschwitz gdje se prisjeća svog logorskog života. Bezbrižno djetinjstvo u Opatiji prekinuto je preko noći. Bilo je potrebno tek nekoliko sati da izgubi svoje ime i prezime te postane - broj. U logoru smrti život se svodio na borbu da se dočeka jutro.

Dani provedeni u logoru odredili su mu život. Iako bismo očekivali da ga je ta trauma paralizirala, on osjeća upravo suprotno i kaže da mu je život bio lijep baš zahvaljujući Auschwitzu jer sve loše što je kasnije doživio, nije se moglo usporediti s užasom koncentracijskog logora. 

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Četvrtak, 26. siječnja na Prvom

Foto: Dječak iz Auschwitza / dokumentarni film

Danas je poznat i kao "dječak koji je posljednji napustio logor Auschwitz". Život je posvetio svjedočenju o holokaustu, kao najvećem zlu koje je čovječanstvo upoznalo. Drži predavanja, piše knjige, aktivan je u promicanju antifašizma. S 90 godina pun je energije i životnih planova.

Scenaristica i urednica filma je Nataša Kraljević Kolbas. Snimatelj je Siniša Galar, redateljica Tihana Kopsa, producentica Sanja Knez, a montažerka Irena Korpes.  

U četvrtak osim na HTV1, dokumentarni film Dječak iz Auschwitza moći ćete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!