Djevičanski izvor

23.01.2023.

09:16

Autor: HRT

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Četvrtak, 2. veljače na Trećem

Foto: Djevičanski izvor / film

Jedan od mnogobrojnih biografa Ingmara Bergmana i, istodobno, analizatora njegova opusa - Hubert I. Cohen - ovaj i još nekoliko Bergmanovih filmova objedinjuje pod zajedničkim nazivnikom filmova "tajnovitih putova božjih". Riječ je o filmu nastalom na temelju srednjovjekovne švedske legende "Tore's Daughter in Vange" koju je u scenarij pretvorila dugogodišnja Bergmanova suradnica Ulla Isaksson. Film Djevičanski izvor, snimljen 1960. godine, pogledajte u četvrtak, 2. veljače na Trećem programu u 23:05, u ciklusu Filmovi Ingmara Bergmana.

Ulla Isaksson i Bergman naglasak su stavili ne samo na ljubomoru između dviju kćeri starog Torea, na ljubomoru majke koja prepoznaje da Karin više voli oca, nego i na sukob dominantnog kršćanstva i još uvijek latentno prisutnog, no u svijesti ljudi vrlo snažnog poganizma.

Riječ je o mračnom, no fascinatnom filmu, dobitniku Oscara za najbolji strani film.

Švedska, 14. stoljeće, Veliki tjedan. Tore i njegova supruga Mareta, izrazito pobožni, žive na malom, usamljenom imanju sa svoje dvije kćeri Karin i Ingeri. 

Budući da se približava Veliki petak, njihova starija kći Karin, odlazi u seosku crkvu po svijeće koje se na Uskrs pale u čast najvećega kršćanskog blagdana.

No, Karin se ne vraća kući. Njezina majka sluti najgore, a njezina predviđanja se pokazuju istinitima.

Karin je silovana, a zatim i ubijena. No, događa se čudo koje roditeljima vraća vjeru u nebesku, višu pravdu...

Glumačku postavu čine Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Pettersson, Gunnel Lindblom, Axel Duberg, Tor Isedal, Ove Porath, Allan Edwall, Alex Slangus, Gudrun Brost.

Film je režirao Ingmar Bergman.

Urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!