Dnevnik Anne Frank

04.01.2022.

15:22

Autor: HRT

 Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem

Foto: Dnevnik Anne Frank / film

Ratna drama snimljena prema dnevničkim zapisima mlade židovke Anne Frank slijedi u ponedjeljak, 10. siječnja, u 22 sata na Trećem programu.

Drugi svjetski rat je završio. Otto Frank, jedini preživjeli član obitelji Frank zatočene u nacističkim koncentracijskim logorima u Njemačkoj, stiže u svoj amsterdamski dom u kojem se zajedno sa suprugom Edith te kćerima Annom i Margot skrivao pred nacistima. Tamo pronađe u potkrovlju Annin dnevnik u kojem su zabilježeni svi događaji koje je obitelj proživjela do odvođenja u logor 1944. godine.

Jedan od najpoznatijih i istodobno jedan od najpotresnijih dnevničkih zapisa u povijesti 20. stoljeća djelo je tinejdžerice Anne Frank koja je tijekom svog skrivanja pred nacistima u okupiranom Amsterdamu opisala svakodnevicu u jednom potkrovlju koje je dijelila s obitelji i ostalim bjeguncima.

Galerija
 Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem, Foto: Dnevnik Anne Frank/film
 Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem, Foto: Dnevnik Anne Frank /film Ponedjeljak, 10. siječnja na Trećem, Foto: Dnevnik Anne Frank/film

Tajna policija uhitila je cijelu obitelj, a Anne je preminula od tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. godine.

U američkom filmu The diary of Anne Frank iz 1959. glume Millie Perkins, Joseph Schildkraut, Shelly Winters, Richard Beymer, Gusti Huber, Lou Jacobi, Diane Baker, Douglas Spencer, Dody Heath, Ed Wynn.

Scenaristi su Frances Goodrich i Albert Hackett (prema vlastitoj drami temeljenoj na knjizi Dnevnik Anne Frank), a redatelj George Stevens.

Film je 1959. nominiran za osam Oscara, uključujući i kategorije najboljeg filma i najbolje režije, a osvojio ih je tri: za najbolju scenografiju, crno-bijelu fotografiju snimatelja Williama C. Mellora te sporednu žensku ulogu Shelley Winters koja je kasnije svog Oscara donirala Muzeju Anne Frank u Amsterdamu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!