Dnevnik Diane Budisavljević

16:00 / 14.06.2022.

Autor: HRT

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Foto: Dnevnik Diane Budisavljević / film

U srijedu 22. lipnja na Prvom programu u 20:10 ne propustite film Dnevnik Diane Budisavljević, dugometražni igrani prvijenac redateljice Dane Budisavljević. Priča je to o zaboravljenoj heroini iz Drugog svjetskog rata koja je pokrenula akciju  u kojoj je iz logora spašeno više od deset tisuća djece.

video thumb

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijetla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njezin suprug, poznati zagrebački liječnik Julije Budisavljević.

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Foto: Dnevnik Diane Budisavljević / film

U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti Diana s nekolicinom prijatelja iz svog stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od deset tisuća djece. Zbog političkog prevrata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svjetskom ratu prešućene do današnjih dana.

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Srijeda, 22. lipnja na Prvom

Foto: Dnevnik Diane Budisavljević / film

U filmu glume Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Areta Ćurković i drugi. Scenaristice su Dana Budisavljević i Jelena Paljan, a urednica Lada Džidić Barić.

Film Dnevnik Diane Budisavljević snimljen je 2019. godine. 

NAGRADE: 

MEDIJSKA NAGRADA JUTARNJEG LISTA "ZLATNI STUDIO" - Najbolji igrani film; Najbolja filmska glumica (Alma Prica)
OKTAVIJAN - Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara; Najbolji hrvatski dugometražni igrani film
JERUSALEM JEWISH FILM FESTIVAL - Najbolji dugometražni film
ZAGREB FILM FESTIVAL - Najbolji film za mlade u programu PLUS
SLOBODNA ZONA BEOGRAD - Nagrada publike; Nagrada Human Rights
FILM FESTIVAL COTTBUS - Najbolji debitantski film
FILMSKI FESTIVAL GLUMCA VINKOVCI - Zlatni Orion za najbolju žensku ulogu (Alma Prica)
PULSKI FILMSKI FESTIVAL - Velika Zlatna arena za najbolji film (Produkcijska kuća HULAHOP d.o.o., producentice: Miljenka Čogelja i Olinka Vištica); Zlatna arena za režiju (Dana Budisavljević)
Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film
Nagrada publike Zlatna vrata Pule; Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz); Zlatna arena za montažu (Marko Ferković).

Dana Budisavljević

Dana Budisavljević

Foto: Đuro Gavran / snimanje filma Dnevnik Diane Budisavljević

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!