Doba uskoka

19.11.2021.

14:45

Autor: HRT

Ponedjeljak, 29. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 29. studenoga na Prvom

Foto: Doba Uskoka / serija

U ponedjeljak, 29. studenoga, u 21:05 na Prvom programu počinjemo s prikazivanjem četverodijelne igrano-dokumentarne serije Doba uskoka autora Božidara Domagoja Burića. Serija se bavi dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima.

video thumb

U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj.

Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.

Doba Uskoka

Doba Uskoka

Foto: serija / HRT

Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva. 

Doba uskoka raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar Bukvić, Dušan Bućan, Dragan Despot, Krešimir Mikić, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Andrea Slama, Mladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko Jurić, Nikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić.

Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor, a scenarist i redatelj je Božidar Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, Hrvatski kraljevi i Republika. Glazbu za seriju skladao je duo Mystic Barbarism, a snimljena je u suradnji s HRT-ovim orkestrom te dirigentom Davorom Kelićem. U seriji kao stručni sugovornici sudjeluju najpoznatiji svjetski povjesničari s Oxforda, Cambridgea, Sorbonne, te eminentni povjesničari iz Italije, Austrije i Hrvatske.

Osim četverodijelne serije HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost. Film i seriju u potpunosti je producirao HRT.

1. epizoda: Novi dečki u kvartu

Prva epizoda, nakon uvodnog pregleda opće situacije u jugoistočnoj Europi za vrijeme turskih prodora od kraja 14. do početka 16. stoljeća, prikazuje vrijeme obrane Klisa pod zapovjedništvom Petra Kružića i rađanje uskočke vojne doktrine čiji je autor sam Kružić. Nakon pada Klisa i Kružićeve pogibije, dio njegovih uskoka seli se u Senj.

Tamo uskočki pokret doživljava svoje zlatno doba a Senj postaje glasovito gusarsko gnijezdo, poznato diljem Europe. Senjani su zadavali probleme ne samo Osmanlijama i Mlečanima, nego i vlastitim gospodarima Habsburgovcima budući da su vrlo često poduzimali vojne i pljačkaške pohode na vlastitu ruku te time remetili osjetljiv geostrateški balans među velikim silama na ovim prostorima.

Uloge: Milan Pleština (Petar Kružić), Dragan Despot (Markantun de Dominis). Krešimir Mikić (Ferdinand Habsburg), Amar Bukvić (uskočki zapovjednik Juriša Hajduk), Mladen Vasary (mletački kroničar Paolo Sarpi)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!