Doba uskoka: Pljačka i otimačina d.d.

24.11.2021.

11:57

Autor: HRT

Ponedjeljkom na Prvom

Ponedjeljkom na Prvom

Foto: Doba uskoka / serija

U ponedjeljak 6. prosinca u 21:05 na Prvom prikazujemo drugi nastavak igrano-dokumentarne serije Doba uskoka koja se bavi dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima.

video thumb

U drugoj epizodi upoznat ćemo tehnologiju prepada i pljački kojom su se uskoci koristili u borbi protiv nadmoćnijih neprijatelja.

Kroz nekoliko povijesno dokumentiranih pojedinačnih događaja vidjet ćemo nesvakidašnju maštovitost, lukavost pa i duhovitost senjskih gusara u borbi protiv Osmanskog Carstva i Venecije. 

Također, upoznat ćemo i vrlo pragmatično organiziranu strukturu financiranja uskočkih pohoda kao i način raspodjele plijena u tadašnjem Senju, koji je zapravo funkcionirao kao dioničko društvo.

U ovoj epizodi vidjet ćemo i koja je bila važnost glasovite senjske bure u ratnoj tehnologiji uskoka.

Ponedjeljak, 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 6. prosinca na Prvom

Foto: Doba uskoka / serija

U glavnom ulogama su Amar Bukvić (Juriša Hajduk) i Andrea Slama (Jurišina supruga). U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić. 

Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor, a scenarist i redatelj je Božidar Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, Hrvatski kraljevi i Republika. 

Ponedjeljak, 6. prosinca na Prvom

Ponedjeljak, 6. prosinca na Prvom

Foto: Doba uskoka / serija

Osim četverodijelne serije HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost. Film i seriju u potpunosti je producirao HRT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!