Dobri vojak Švejk

08.03.2021.

10:27

Autor: HRT

Ponedjeljak, 15. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 15. ožujka na Trećem

Foto: Dobri vojak Švejk / film

U ponedjeljak 15. ožujka u 20:35 budite uz Treći jer slijedi komedija Dobri vojak Švejk scenarista i redatelja Karela Steklýja u kojoj se ironizira militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata.

Gđa Müllerová obavijestila je svog stanara Švejka da je ubijen nadvojvoda Ferdinand. To se trebalo raspraviti u pivnici "Kod kaleža" gdje Švejka tajni policijski agent mami da govori o politici pa ga uhiti zbog veleizdaje, kao i vlasnika pivnice Paliveca. Švejka ispituju policajci i psihijatri te ga puste jer je glup. Usprkos stalnim bolovima u nogama Švejk odluči prijaviti se u vojsku...

U komediji DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK iz 1956. godine glume Rudolf Hrušínský, František Filipovský, Svatopluk Beneš, Josef Hlinomaz, Božena Havlíčková, Eva Svobodová...

Redatelj čehoslovačkog filma je Karel Steklý.

Na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varyma 1957. redatelj filma Karel Steklý nominiran je za nagradu Kristalni globus. On je i napisao scenarij prema slavnom češkom satiričnom romanu Jaroslava Hašeka Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu, iz 1923. u kojemu se ironizira i ismijava militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata.

Ponedjeljak, 15. ožujka na Trećem

Ponedjeljak, 15. ožujka na Trećem

Foto: Dobri vojak Švejk / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!