17:39 / 26.02.2021.

Autor: HRT

Dobro došli u Sarajevo

Subota, 13. ožujka na Prvom

Subota, 13. ožujka na Prvom

Foto: Dobro došli u Sarajevo / film

U subotu, 13. ožujka, u 22:30 na Prvom programu pogledajte ratni film Dobro došli u Sarajevo (WELCOME TO SARAJEVO, 1997.). Ratni film prema istinitome događaju kojemu kao uvod služe dokumentarne snimke porušenoga Vukovara. 

Sarajevo tijekom rata u Bosni, grad pod udarom granata i snajpera vojnih i paravojnih jugoslavenskih postrojba, grad kojim bespomoćno kruže međunarodni promatrači i radoznali novinari. Jedan od njih, Britanac Henderson (S. Dillate), u početku tek neutralni promatrač, zainteresira se za sudbinu djevojčice Emire (E. Nušević), prepuštene samoj sebi u užasima rata. Odluči prebaciti je u Britaniju, pothvat vezan uz velike opasnosti...


video thumb

Realiziran po uzoru na mnoge slične filmove s novinarima kao promatračima, a zatim sudionicima ratnih događaja (npr. "Godina opasnog života" Petera Weira) film, ako i ne ponire dovoljno duboko u razloge prikazane ratne tragedije, ipak mjestimično vrlo sugestivno dočarava tragično stanje u kojem se našlo Sarajevo. Winterbottom, prilično istaknuti redatelj novijeg naraštaja britanskih sineasta, okupio je ekipu dosta poznatih međunarodnih glumaca, na primjer Woodyja Harrelsona (Larry Flint), Emily Lloyd, Marisu Tomei i dr.

Snimljeno prema knjizi "Natasha's Story" novinara Michaela Nicholsona.

U glavnim su ulogama Stephen Dillane, Woody Harrelson, Marisa Tomei, Goran Višnjić, Emily Lloyd.

Scenarist je Frank Cottrell Boyce, a redatelj Michael Winterbootom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!