Dodjela nagrada Emmy

05.09.2022.

11:03

Autor: HRT

Logo 74. dodjele nagrade Emmy

Logo 74. dodjele nagrade Emmy

Foto: promo / Television Academy

U noći s ponedjeljka na utorak, 12./13. rujna, u 1 sat na Drugom programu HTV-a prenosimo 74. svečanu dodjelu nagrade Emmy. U prijenos najpoznatije nagrade za televizijska ostvarenja uvode nas komentatori u studiju HRT-a Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula od 0:50. 

video thumb

Tko će trijumfirati na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli najpoznatijih priznanja za televizijska ostvarenja u SAD-u i svijetu? Hoće li statuete nagrade Emmy otići u ruke ekipa novih projekata ili pak već dobro poznatih te nagrađivanih radova? I jesu li servisi za streaming preuzeli primat od tradicionalnih televizijskih kuća? Odgovore na ova pitanja donosi 74. dodjela nagrada Emmy koja se održava u Los Angelesu.

Nakon što je dvije godine zaredom svečanost bila podređena posebnim uvjetima održavanja zbog borbe protiv pandemije korone, najspektakularniji događaj u svijetu projekata za male ekrane vraća se svom uobičajenom formatu. Tako je mjesto dodjele ponovno grandiozni Microsoft Theater koji je sa svojih više od sedam tisuća mjesta jedan od najvećih prostora u SAD-u za održavanje zabavnih i glazbenih događaja. 

O nagradama odlučuje oko 20 tisuća članova Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS), osnovane 1946. i ustrojene u trideset i jedan razred sukladno zvanjima vezanima uz televiziju koja je već 1949. uručila svoja prva priznanja. Statueta nagrade djelo je inženjera Louisa McManusa koji ju je dizajnirao 1948. u liku krilate žene (nadahnuće mu je bila supruga Dorothy) s atomom u ispruženim rukama. Nagrade Emmy dodjeljuju se za niz televizijskih dostignuća, a najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu (eng. primetime).

Vikend uoči ovogodišnje svečanosti (3. i 4. rujna) rezerviran je za ostale mnogobrojne kategorije, odnosno za dodjelu priznanja za različita kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti...) te za dio televizijskih formata (TV film, reality šou, dokumentarni film, dokumentarna serija, program za djecu, animirani program...).

Na novoj se svečanosti nagrade Emmy za programe u udarnom terminu (programi premijerno emitirani u večernjem terminu između 18 i 22 sata) dodjeljuju u 25 kategorija svrstanih u četiri područja: formati (6 kategorija), gluma (6 kategorija za glavne i 6 kategorija za sporedne uloge), režija (3 kategorije) i scenarij (4 kategorije). Glede televizijskih formata, nagrađuju se najbolji radovi u kategorijama dramskih serija, humorističnih serija, miniserija, talk šoua, natjecateljskog šoua i humorističnog šoua.

Računajući sve kategorije, najviše nominacija ima serija o obitelji fiktivnoga medijskog magnata Logana Roya Naslijeđe, njih 25, koja bi mogla ponoviti uspjeh iz 2020. kada je osvojila nagradu za najbolju dramsku seriju. Njezinoj su trećoj sezoni ove godine suparnici serije Nazovi Saula, Euforija, Ozark, Severance, Stranger Things, Yellowjackets i - južnokorejska Igra lignje koja je s ukupno 14 nominacija postala prvom serijom snimljenom izvan engleskog govornog područja nominiranom za najbolju dramsku seriju.

Nagradi Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije nadaju se ekipe također osam naslova. To su Osnovna škola Abbot, Barry, Bez oduševljenja, molim, Komičari, Čudesna gospođa Maisel, Only Murders in the Building, Kad padne mrak i prošlogodišnji laureat u ovoj kategoriji Ted Lasso koji je s ukupno 20 nominacija vodeći među humorističnim serijama.

U redovito jednoj od najaktraktivnijih kategorija, onoj u kojoj se natječu miniserije, ove godine dominira Bijeli lotus s ukupno 20 nominacija, a preostala četiri rada predložena za najbolju miniseriju su Dopesick, The Dropout, Projekt Anna i Pam & Tommy. Naslijeđe ima rekordnih četrnaest nominacija u glumačkim kategorijama, dok je humoristični šou Saturday Night Live, ponovno nominiran u svojoj kategoriji, stigao s novih devet nominacija do svojih ukupno 315 nominacija od premijere 1975., čime je postao apsolutnim rekorderom u povijesti dodjele nagrade Emmy. U matičnoj mu je kategoriji ove godine jedini konkurent šou Crna dama izvodi skečeve koji bi mogao postati iznenađenjem večeri.

Kuriozitet je što je ove godine za nagradu nominiran i jedan bivši američki predsjednik. To je Barack Obama koji se na dodjeli kreativnih dostignuća nada priznanju u kategoriji najboljeg naratora za dokumentarnu seriju o američkim nacionalnim parkovima Our Great National Parks, čime se nadovezao na svog nasljednika u Bijeloj kući Donalda Trumpa koji je prije zavrijedio dvije nominacije za Emmy za šou Pripravnik.

I ove se godine nastavlja dominacija servisa za streaming jer na 74. svečanoj dodjeli nagrada Emmy u udarnom terminu najviše nominacija, njih 50, imaju HBO i HBO Max (ukupno 140). Slijede Hulu (26, ukupno 58), Netflix (23, ukupno 105) i Apple TV+ (19, ukupno 51).

Unatoč prevazi servisa za streaming, dodjelu nagrada Emmy naizmjence priređuju četiri najveće američke televizijske kuće (ABC, CBS, NBC i FOX). Ove je godine domaćin svečanosti NBC koji na nedjeljnoj dodjeli ima pet nominacija, a događaj se priređuje iznimno u ponedjeljak jer NBC nedjeljom prati utakmice američkog nogometa (NBC Sunday Night Football).

Novi je domaćin priredbe i sam dobitnik nagrade Emmy, trenutačno najdugovječniji dio ekipe šoua Saturday Night Live, Kenan Thompson, kojemu je ovaj šou i donio nagradu, dok je prošle godine bio nominiran za vlastitu humorističnu seriju Kenan. Sukladno povratku prijašnjem konceptu nanovo se organizira druženje s uzvanicima na crvenom tepihu, a pojedine će kategorije najaviti mnogobrojna poznata imena iz svijeta zabave.

Ove je godine laureatkinja počasne nagrade oskarovka Geena Davis (Slučajni turist), odnosno njezin Institut za rodnu ravnopravnost u medijima, koja je svoju nominaciju za nagradu Emmy zavrijedila tumačeći glavnu ulogu u dramskoj seriji Američka predsjednica.

Urednica prijenosa na HRT-u je Branka Papić, a redateljica prijenosa Anamaria Corazza.  

Prijenos dodjele iz zagrebačkog studija komentirat će u studiju HRT-a Nenad Korkut, Dean Sinovčić i Boško Picula.

Gledatelji HRT-a koji nisu u mogućnosti pratiti izravni prijenos dodjele nagrada Emmy moći će pogledati snimku u četvrtak, 15. rujna, u 21 sat na Drugom programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!