15:40 / 29.04.2021.

Autor: HRT

Donatorski koncert HAZU-a

Zagrebački solisti

Zagrebački solisti

Foto: HAZU / 2020.

U utorak, 4. svibnja na Trećem programu u 20:05 prenosimo donatorski koncert HAZU-a za kulturne institucije Siska, Petrinje i Gline.

U Sisku, Petrinji i Glini potresom 29. prosinca 2020. srušeno je gotovo sve, pa i zgrade u kojima djeluju razne kulturne institucije.

Kako bi pomogli njihovoj skorašnjoj obnovi i potaknuli revitalizaciju kulturnih sadržaja, HAZU u sklopu obilježavanja svoje 160. obljetnice, organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH Donatorski koncert s pozivom javnosti za doniranje novca uplatom na već postojeći račun Vlade RH otvoren za pomoć obnove nakon potresa.

Na koncertu uz obraćanja predsjednika Akademije, akademika Velimira Neidhardta i posebne savjetnice ministrice kulture i medija RH, dr. sc. Ive Hraste Sočo, nastupaju Zagrebački solisti i njihovi gosti, vodeći hrvatski i svjetski glazbenici: violončelistica Monika Leskovar, sopranistica Martina Zadro i gitarist Petrit Çeku.

 Uz njihove izvedbe namijenjene samo gledateljima HTV-a, bez publike, "situaciju na terenu" komentiraju predstavnici kulturnih institucija s Banovine: ravnatelj Glazbene škole "Fran Lhotka" u Sisku Tomislav Ivšić, ravnatelj Hrvatskog doma Petrinja Milan Herceg, te organizatori glazbenih festivala u Sisku i Petrinji, pijanist Karlo Ivančić i muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić.

Program:

1. Rudolf Matz: Elegija (solistica: Monika Leskovar, violončelo)

2. Joseph Haydn: Simfonija u G-duru, br. 88, IV. stavak

3. Giuseppe Verdi: Arija Desdemone Ave Maria iz opere "Otello" (solistica: Martina Zadro, sopran)

4. Isaac Albeniz: Asturias (solist: Petrit Çeku, gitara)

5. Luigi Boccherini: Simfonija u d-molu, op. 12, br. 6, "La casa del diavolo", G506

Producent je Robert Flojhar, voditelji Željko Tomac i Jana Haluza, a redatelj  Tvrtko Grgić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!