09:20 / 17.12.2021.

Autor: HRT

Donovanov greben

Petak, 31. prosinca na Prvom

Petak, 31. prosinca na Prvom

Foto: Donovanov greben / film

Komediju Donovanov greben emitiramo u petak 31. prosinca na Prvom programu u 15 sati. Donovanov greben izniman je film, kombinacija egzotične melodrame i akcijske komedije smještene u prekrasan krajolik polinezijskog otočića. 

Takav je egzotičan okvir slavni redatelj John Ford (Poštanska kočija, Tragači) odabrao da ispriča priču "zapadnjačke" podloge o trojici ratnih veterana i njihovom novom životu, te o djevojci kojoj ovakav ambijent i neiskvareni ljudi promijene svijest o životu i svijetu. Ovo je film posljednji u kojemu su surađivali redatelj i njegov omiljeni glumac Johna Wayne.

Petak, 31. prosinca na Prvom

Petak, 31. prosinca na Prvom

Foto: Donovanov greben / film

Donovan (J. Wayne), Gilhooley (L. Marvin) i dr. Dedham (J. Warden) trojica mornaričkih veterana žive na otoku Halekalowa u Tihom oceanu na kojem su se borili tijekom Drugog svjetskog rata. Oni lagodno provode dane, postavši dio doktorove produžene obitelji, vrlo ugledne na otoku.

Jednoga dana, dok je Dedham na susjednom otoku, Amelia (E. Allen), njegova kći iz prvog braka koju on nikada nije vidio, objavi da dolazi iz Bostona ne bi li procijenila kolika je mogućnost da dobije njegovo nasljedstvo. U nedoumici kako predstaviti djevojku otočanima, Donovan provodi više vremena pokazujući joj otok. Iako će se u početku činiti da oni nemaju nikakav zajedniči jezik, ljubavne iskre će zasjati...

Naslovne uloge u komediji DONOVAN'S REEF, snimljenoj 1963. godne, tumače John Wayne, Lee Marvin, Elizabeth Allen, Jack Warden, Cesar Romero i Dorothy Lamour

Scenarij James Edward Grant i Frank S. Nugent (prema priči Edmunda Beloina).

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!