Dr. Beck: HPV infekcija

29.01.2023.

18:05

Autor: HRT

Dr.  Natko Beck

Dr. Natko Beck

Foto: Renato Branđolica / HRT

Od ponedjeljka do četvrtka na Prvom programu HTV-a u 13:15 na konzultacijama vas čeka dr. Natko Beck. Toliko je pitanja i nedoumica kada je o zdravlju riječ, a odgovore će nam dati naš omiljeni doktor Beck i njegovi sugovornici. U emisiji u ponedjeljak, 30. siječnja, govorimo o HPV infekciji. 

Infekcija HPV-om je infekcija visokog rizika i može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice ali i nekih drugih karcinoma. Postoji oko 200 tipova humanih papiloma virusa, od čega oko 30-ak tipova HPV-a uzrokuje infekcije genitalnog područja. Neki su tipovi niskorizični (uzrokuju spolne bradavice ili kondilome), a neki visokorizični (mogu uzrokovati zloćudne promjene na stanicama i nekoliko vrsta raka).

Najveći broj zaraženih osoba uspijeva svladati infekciju vlastitim imunološkim sustavom no ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene mogu uzrokovati razvoj raka vrata maternice, rodnice, penisa, anusa i grla.

video thumb

Voditelj emisije je dr. Natko Beck, a urednica Tamara Peras.  Urednica projekta je Gordana Škaljac Narančić.

Emisiju pratite od ponedjeljka do četvrtka na Prvom u 13:15 kao i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja. 

Posjetite i Facebook stranicu emisije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!