Drama Dine Pešuta: Granatiranje, koncertno čitanje

07.12.2021.

19:04

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak 13. prosinca na Trećem programu u 23:45 prikazujemo koncertno čitanje, dramu Dine Pešuta: Granatiranje. S namjerom razvijanja kulture scenskog čitanja suvremenih drama, Zagrebačko kazalište mladih u suradnji s Ministarstvom kulture pokrenulo je projekt vezan uz Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. To je program u kojem možemo čuti sve drame nagrađene Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2019. u formi koncertnog čitanja, režiji naših mladih redatelja te u izvedbi glumaca ZKM-a.

"Granatiranje" je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. 

Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom.

Priča se razvija kao "sitna" balkanska verzija filma "Call me by your name", kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta.

Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kutova gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi.

Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.

Uloge čitaju Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović. 

Scenska režija i adaptacija Tamara Damjanović, autor videa Lovro Mrđen, glazba Stanko Kovačić i Katarina Ranković, urednica Lada Džidić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!