Drama Mateje Posedi: Međimurski lepi dečko, koncertno čitanje

16.12.2021.

10:07

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Ciklus Držić u ZKM-u završavamo s drugonagrađenim dramskim tekstom (Nagrada Marin Držić za 2019.). Vidjet ćemo u ponedjeljak, 20. prosinca, u 23:45 na Trećem koncertno čitanje drame Međimurski lepi dečko Mateje Posedi.

Međimurski lepi dečko obiteljska je drama napisana sočnim, slikovitim međimurskim narječjem. Iz međimurske zatvorenosti izvire obitelj čiji se život gubi u banalnoj svakodnevici i nemogućnostima komunikacije.

U centru dramskih zbivanja nalazi se jedan mladi čovjek, kojeg s jedne strane pritišće potreba da bježi iz bezizglednog života provincije u neku nesigurnu i nejasnu budućnost "boljeg svijeta", a s druge strane vežu ga odnosi među bližnjima koje nije u stanju samome sebi ni drugima definirati ni pokazati.

Tekst je autentični atmosferski međimurski blues koji pruža zanimljive mogućnosti da ono neizgovoreno postigne jednaku dramaturšku napetost kao i ono što je izgovoreno. Uloge čitaju: Ugo Korani, Dora Polić Vitez, Zoran Čubrilo, Petra Svrtan, Toma Medvešek, Ivan Pašalić, Maro Martinović i Mia Melcher.

Režija i adaptacija: Tamara Damjanović
Autor videa: Lovro Mrđen
Glazba: Stanko Kovačić
Urednica: Lada Džidić Barić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!