Drevna Zemlja - Dinosauri zaleđenog kontinenta

12.01.2023.

11:58

Autor: HRT

Duboko ispod ledenog pokrivača na Antarktici leže ostaci izgubljenog svijeta dinosaura i drugih pretpovijesnih životinja. Taj zaleđeni kontinent nekoć su prekrivale goleme šume. Gorostasni titanosauri lutali su antarktičkim dolinama, a protosisavci su se skrivali među prizemnim raslinjem. To je bilo stanište i najvećeg mesoždera tog doba, kriolofosaura - antarktičkog tiranosaura.

Nedjelja, 29. siječnja na Prvom

Nedjelja, 29. siječnja na Prvom

Foto: Drevna Zemlja - Dinosauri zaleđenog kontinenta / dokumentarni film

U dvodijelnom dokumentarnom filmu Drevna Zemlja - Dinosauri zaleđenog kontinenta pratimo paleontologe koji traže fosilne ostatke tih prastarih životinja i biljaka. Žele otkriti i kako su se održavale na kopnu unutar polarnoga kruga, gdje je četiri mjeseca u godini mračno.

U prvom dijelu filma, koji prikazujemo u nedjelju 29. siječnja u 15 sati te u kasnovečernjem terminu na Prvom, vidjet ćemo početak najnovije ekspedicije na Antarktici. Znanstvenici su stigli u kamp na ledenjaku Shackelton u Transantarktičkom gorju, a zadržat će se šest tjedana.

Iskapanje fosila iz zone gornjeg perma i donjeg trijasa otkrit će nam kako je protosisavac listrosaur preživio masovno globalno izumiranje vrsta prije 252 milijuna godina. Pretpostavlja se da su nakon toga Antarktikom vladali divovski vodozemci mesožderi. Paleobotaničar dolazi na trag rješenja još jedne tajne: kako su nekadašnje polarne šume mogle četiri mjeseca u godini opstati bez fotosinteze. 

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Nedjelja, 29. siječnja na Prvom

Nedjelja, 29. siječnja na Prvom

Foto: Drevna Zemlja - Dinosauri zaleđenog kontinenta / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!