Drevne metropole Maja: Tikal

28.09.2021.

15:09

Autor: HRT

 Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Foto: Drevne metropole Maja / dokumentarna serija

Povjesničari već stoljećima traže odgovore o zagonetnoj civilizaciji Maja, upućenosti Maja u astronomiju i njihovim nenadmašnim inženjerskim znanjima. Prvi nastavak dokumentarne serije Drevne metropole Maja, naziva Tikal, emitiramo u nedjelju, 10. listopada, u 21:35 na Prvom.

video thumb

Arheolozi su dugo vjerovali da su od Maja ostale samo ruševine njihovih golemih piramida, ali nedavna arheološka otkrića donijela su neočekivano iznenađenje: obrambenu prepreku oko Tikala u gvatemalskoj džungli. Sveta vrtača (cenote) napokon bi mogla otkriti tajnu podrijetla grada Chichen Itza i o podzemnom tunelu s desecima tisuća prinesenih žrtava, otkrivenom u Teotihuacanu.

Kako su ti drevni graditelji podigli tako složene građevine? Koja im je bila svrha? Jesu li htjeli ugoditi božanstvima ili nametnuti vlast nad elitom? Jesu li nastojali iskazati svoju nadmoć nad ostalim susjednim narodima?

 Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Nedjelja, 10. listopada na Prvom

Foto: Drevne metropole Maja / dokumentarna serija

Kakvi su bili odnosi među pretkolumbijskim narodima? S obzirom na nedavna otkrića, čini se da nisu bili samo konfliktni i ratoborni, nego su i komunicirali, trgovali i koegzistirali. Razvojem novih tehnologija poput mjernog sustava LIDAR, otkrivamo da su ono što se dugo smatralo "običnim" vjerskim megastrukturama zapravo središta gigantskih gradova podignutih u skladu s misterioznom kozmogonijom.

Zahvaljujući podrobnim i obrazloženim 3D rekreacijama, rekonstrukcijama i razgovorima s vodećim međunarodnim stručnjacima, ova serija vraća civilizaciju Maja u život i otkriva tajne njezinih najvećih postignuća: prvih urbanih metropola na svijetu.

1. epizoda: Tikal

Tko nije maštao o tome da posjeti Tikal, jedan od najraskošnijih majanskih gradova-država sa svim piramidalnim hramovima izgrađenima u samo nekoliko godina i njegovim legendarnim kraljevima? Smješten duboko u džungli Peténa u Gvatemali, Tikal je stoljećima dominirao majanskom civilizacijom. Tijekom bratoubilačkih ratova i saveza s moćnom civilizacijom Teotihuacana, stanovništvo grada narastalo je na tri ili četiri milijuna.

Ipak, Tikal je naglo napušten u 10. stoljeću. Danas nova tehnologija i nedavna otkrića rasvjetljuju njegovu slavu i arhitektonska dostignuća Maja. Kako je taj narod, koji nije posjedovao ni vještinu dobivanja željeza ni tovarne životinje, uspio podići takva veličanstvena zdanja? Kako su Maje izgradili takav grad u izrazito neprijateljskom okruženju? I što je uzrokovalo njihov pad? To je istraživanje tajanstvenog svijeta Tikala, najčarobnijeg majanskoga grada, od njegova rasta do propasti.

Dokumentarnu seriju Maya: Ancient Metropolis odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!