16:52 / 19.10.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Austrijanci kupuju u Hrvatskoj ono što Hrvati neće

Emanuel Tutek i Željko Kardum

Emanuel Tutek i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 20. listopada na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana. Kako to da se ista djelatnost, na istom području, jednima isplati, a drugima ne? Ono što mi vidimo kao socijalni problem, za njih je odlična poslovna prilika? Jeste li čuli za "Silver economy"? I zašto ona postaje globalni tržišni trend? Povod za emisiju su dva oprečna javna priopćenja. 

video thumb

Prvi je Udruge Glas poduzetnika protiv novog prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi vezano za ukidanje obiteljskih domova u obiteljskim kućama koji ne zadovoljavaju standarde. Oni tvrde da je transformacija neizvediva i da su potrebni konstrukcijski radovi radi zadovoljavanja standarda nemogući i neisplativi.

Drugo priopćenje je ono Međunarodne grupe SeneCura sa sjedištem u Beču. Oni nakon Austrije, Češke i Slovenije nastavljaju širenje na hrvatskom tržištu. U zadnje dvije godine kupili su i preuzeli četiri postojeća doma za starije i nemoćne osobe u Bjelovaru, Novakima, Gaju i Sesvetama.

Zašto jedni u starenju stanovništva vide socijalne probleme, a drugi odličnu poslovnu priliku?

Mnoge multinacionalne kompanije, poput Nestlea, Fujitsu, Pfeizera i Novartisa uključuju Silver economy u svoje strateške ciljeve, a "sijedi turisti" (Europljani stariji od 65 godina) troše na turizam oko 66 milijardi eura godišnje! Procjenjuje se da će do 2025. globalno "Silver economy" tržište rasti po stopi od 5% godišnje i dostići 5,7 bilijuna eura.

Sve o nastajanju velikog novoga globalnog tržišta za stariju populaciju i gdje je u svemu tome Hrvatska, reći će nam Emanuel Tutek, konzultant u vodećim međunarodnim konzultantskim kućama, partner u BlueRock Consultingu.

Emanuel Tutek i Željko Kardum

Emanuel Tutek i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i putem naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!