Druga strana: 40 milijardi kuna za četiri milijuna Hrvata

20.04.2021.

20:13

Autor: Željko Kardum/HRT

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Hrvatska je zemlja paradoksa. Doprinosi za zdravstvo stalno rastu, stanovništva je sve manje, a dug veledrogerijama sve je veći? Kako je u 13 godina godišnji raskorak između prihoda i rashoda zdravstva narastao čak 13 puta? Koji od ministara je rekorder? I gdje je nestala milijarda eura? U srijedu 21. travnja na Četvrtom programu u 21:10 pogledajte emisiju urednika i voditelja Željka Karduma, Druga strana, u kojoj vas, korak po korak, vodimo kroz sve sistemske zamke hrvatskog zdravstva i ugrađene generatore dugova. Gost emisije je predsjednik uprave Medike, Jasminko Herceg.

video thumb

Ministar financija na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo rekao je ono što svi znaju, ali niti jedna stranka na vlasti, dok je na vlasti, ne želi javno izgovoriti. Kad je Zdravko Marić, 2006. došao u Ministarstvo financija razlika između rashoda zdravstvenog sustava i prihoda iz doprinosa bila je ravno milijarda kuna. Od tada do danas prihodi odnosno godišnji doprinosi za zdravstvo narasli su za četiri milijarde kuna.

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Ali rashodi su rasli puno, puno brže. Pa smo od proračunskog manjka velikog milijardu došli do neplanirane rupe od 13 milijardi kuna! Godišnje! I imamo novi rekord: za mandata ministra Beroša dug prema veledrogerijama premašio je do sada nezabilježenih 6,5 milijardi kuna! I kako ga je on riješio? Ministarski. Prebacio ga je ministru financija na rješavanje. Nek' se snađe kako zna. Probijeni proračun Ministarstva zdravstva pretočen je u dug prema bankama odnosno "javni dug".

Kako i zašto nastaje dug prema dobavljačima lijekova? Tko svjesno probija limite? Koliko na kašnjenju plaćanja zarađuju veledrogerije? Tko nabija cijene lijekova, objašnjava predsjednik uprave Medike, Jasminko Herceg.

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Jasminko Herceg i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, pratiti ju možete i preko naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!