20:00 / 28.09.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Gideon Brothers - hrvatski RoboCop?

Josip Ćesić i Željko Kardum

Josip Ćesić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gideon Brothers nisu lokalni američki blues band sa srednjeg zapada nego hrvatska kompanija koja je trenutačno peti najuspješniji proizvođač autonomnih robota za prijevoz tereta na svijetu. U srijedu, 29. rujna, na Četvrtom programu HTV-a u 21 sat ne propustite emisiju Druga strana u kojoj gostuje Josip Ćesić, jedan od osnivača kompanije.

video thumb

Hrvatski startup, koji su prije četiri godine pokrenuli Matija Kopić, Edin Kočo, Josip Ćesić, Kruno Stražanac i Milan Račić, postao je peti najuspješniji proizvođač autonomnih robota za prijenos tereta na svijetu i treća najinovativnija kompanija u svojoj branši, tako barem tvrdi američka analitička kuća ABI Research.

Josip Ćesić i Željko Kardum

Josip Ćesić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U analitičare uvijek treba sumnjati, ali u Gideon Brothers novih 31 milijun dolara uložili su Amerikanci, odnosno Koch Disruptive Technologies, fond rizičnog kapitala grupacije Koch Industries, najveće privatne kompanije u SAD-u, i jedna od najvećih europskih logističkih firmi DB Schenker. No, i prije toga, kompaniju su podržale hrvatske firme poput Atlantica, Tokića, Orbica i Hrvatske pošte.

Tko su oni? Kakva je to hrvatska firma za koju su zainteresirani američki industrijski gigant i europski logističar, reći će nam Josip Ćesić, jedan od osnivača kompanije.

Josip Ćesić i Željko Kardum

Josip Ćesić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija Druga strana alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!