Druga strana: Mali energetski pakt

14.12.2021.

18:11

Autor: Željko Kardum/HRT

Ivica Jakić i Željko Kardum

Ivica Jakić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 15. prosinca, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana. Dok Hrvati promišljaju energetsku strategiju, Slovenci rade. I u pomoć su pozvali Talijane. Stotine milijardi eura Europskih fondova bit će potrošene za energetsku tranziciju zemalja članica. Tko prvi iskoristi priliku zgrabit će veći dio kolača. Gost emisije je Ivica Jakić, predsjednik hrvatske udruge H2.

Što je to Sjeverno-jadranska prekogranična dolina vodika? I što su to u Sloveniji potpisali predstavnici Hrvatske i Italije?

video thumb

Pred sam kraj predsjedanja Europskom unijom, Slovenija je iskoristila trenutak i u Novoj Gorici organizirala potpisivanje pisma namjere za osnivanje Sjeverno-jadranske prekogranične doline vodika. Partneri Slovenije su Hrvatska i talijanska regija Friuli Venezia Julia. Radi se o projektu za koji su namijenjena velika sredstva Europske unije.

Ivica Jakić i Željko Kardum

Ivica Jakić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Slovenija je tom prilikom otvorila prvu punionicu vodika za jednu svoju cementaru, a Hrvatska tek najavila da "Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priprema Nacionalnu strategiju za vodik koja će predstavljati nacionalnu viziju razvoja gospodarstva temeljenog na vodiku, a njeno usvajanje predviđeno je za prvo tromjesečje 2022. godine".

Zašto ponovo kaskamo za susjedima u privlačenju europskog novca? I zašto je vodik Europskoj uniji odjednom toliko važan? Na sva ta pitanja odgovara Ivica Jakić, predsjednik hrvatske udruge H2.

Ivica Jakić i Željko Kardum

Ivica Jakić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 18. prosinca, u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!