Druga strana: Filantrop, društveno odgovorni poslodavac ili lukavi biznismen?

24.11.2022.

07:57

Autor: HRT

Mijo Pašalić

Mijo Pašalić

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Gospodarska tjedna emisija Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Emisiju emitiramo četvrtkom u 20:05 na Četvrtom. Gost ovotjednog izdanja je poduzetnik, trgovac, najdugovječniji sponzor Hajduka, poslodavac koji stambeno zbrinjava svoje radnike i graditelj najvećeg sportsko-konferencijskog centra u južnoj Dalmaciji Mijo Pašalić (Apfel).

video thumb

Nije Apple nego Apfel. Ali za lokalnu zajednicu jednako važan kao i Apple za kalifornijski Cupertino. 

Romantizirana životna priča kaže da je Mijo Pašalić je svoje prve privatne poslovne korake napravio u garaži. Krenuo je od nule i u 27 godina stvorio stabilan obiteljski biznis koji zapošljava 120 radnika i ima prihode od 200 do 240 milijuna kuna. No, vratimo se korak unatrag.

Karijeru je započeo u turizmu, u Hotelima Tučepi, gdje je od sezonca i pripravnika nakon 13 godina dogurao do voditelja nabave, a onda je 1995. godine shvatio da želi i može više. I otišao u privatnike. Od prijatelja je kupio tvrtku Apfel, povezao se sa poznanicima u Pepsi Coli, Francku i Zagrebačkoj pivovari i krenuo u distribuciju, biznis u kojem danas sudjeluje cijela njegova obitelj.

Bio je predsjednik malonogometnog kluba Novo Vrijeme, sagradio prvu betonsku kuću na Banovini nakon potresa, a onda odlučio sagraditi stanove i zbrinuti svoje radnike.

Filantrop, lukavi poslodavac ili brutalni biznismen?

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!