Druga strana: Hrvatski juriš na zlato

08.12.2022.

07:18

Autor: HRT

Josip Kokanović i Željko Kardum

Josip Kokanović i Željko Kardum

Foto: HTV / HRT

Hrvatska u euro, a Hrvati u zlato. Zašto se ljudi u nesigurnim vremenima okreću prastarom investicijskom instrumentu? Josip Kokanović, operativni direktor Centra zlata gost je večerašnje emisije Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma. Emisija je na rasporedu u 20:05 na Četvrtom programu HTV-a.

video thumb

Prodavači tvrde: - Zlato je dugoročno najisplativija investicija. U posljednjih 20 godina naraslo je 430 posto, s prosječnim godišnjim prinosom od 8,3 posto.“ I nakon toga im nemate što reći. Osim, da su vam možda zaboravili reći kolika je u tih 20 godina bila inflacija i da vam nisu spomenuli povijesne padove na svjetskim burzama.

Najčešći oblici ulaganja su kupnja zlatnih poluga i zlatnika, kupnja udjela u investicijskim fondovima koji ulažu u zlato, trgovanje dionicama rudarskih kompanija koje rudare zlato. No, Hrvati najviše vole ono prvo. Imati zlato u rukama. 

Josip Kokanović i Željko Kardum

Josip Kokanović i Željko Kardum

Foto: HTV / HRT

Statistike su nepouzdane, ali Državni zavod za statistiku tvrdi da su u oni slabijeg imovnog stanja u prvoj polovici 2022. (zbog inflacije i rata u Ukrajini) rasprodali 646 kilogama zlata za 252 milijuna kuna. A koliko su za to vrijeme zlata kupili? Iznenadit ćete se kad čujete brojke.

Je li pred ulazak u Euro i najavljenu recesiju krenula zlatna groznica razgovaramo s Josipom Kokanovićem, operativnim direktorom Centra zlata.  

Gospodarska tjedna emisija Druga strana alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Emisiju emitiramo četvrtkom u 20:05 na Četvrtom.

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!