Druga strana: Školovanje umjetne inteligencije

09.03.2023.

11:29

Autor: HRT

Ivan Rimac i Željko Kardum

Ivan Rimac i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska tjedna emisija Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Emisiju emitiramo četvrtkom u 20:05 na Četvrtom programu, a gost ovotjednoga izdanja je Ivan Rimac, CIO i suosnivač, Barrage d.o.o.

video thumb

Oni su pouzdani čuvari vašeg sjećanja. Planiraju se baviti vrtlarstvom u Švedskoj. Brinu da vaša umjetna inteligencija ima dobre uvjete za školovanje. A iz ureda im puca najljepši pogled u Osijeku. Tako bar tvrde u svakom oglasu za posao i do sad im je u to povjerovalo stotinjak najboljih informatičara. Rastu eksponencijalno i ne žele otići iz Slavonije.

Ivan Rimac

Ivan Rimac

Foto: Druga strana / HRT

Barrage je zapravo "prepreka", ali i ime tvrtke za razvoj i krojenje softvera po vašim mjerama. Vaš privatni "šnajder."

Svoje poslovanje razvili su u nekoliko segmenta: čuvaju vaše sjećanje u suvremenim data centrima, rade na jednom čudnom projektu u Švedskoj i pružaju uslugu korištenja "super kompjutera" za učenje, rast i razvoj vaše umjetne inteligencije.

U prijevodu: pronalaze školicu gdje vaši roboti mogu postati pametniji. Zašto su otvorili ured u Našicama, a ne u Sjedinjenim Državama? Što radi njihovih tridesetak zaposlenika na samom sjeveru Švedske i što se točno krije iza naziva "accelerated cloud computing"? reći će nam Ivan Rimac, glavni informatički direktor i suosnivač tvrtke Barrage.

Ivan Rimac i Željko Kardum

Ivan Rimac i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Osim na HTV4, emisiju četvrtkom možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal

Reprizni termin ovotjednog izdanja Druge strane slijedi u petak, 10. ožujka, u 16:05 također na HTV4.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!