Druga strana: Predbračni ugovor za startup kompanije

01.06.2023.

09:04

Autor: HRT

Frano Barović i Željko Kardum

Frano Barović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska tjedna emisija Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Novo izdanje slijedi večeras u 20:05 na Četvrtom programu. U zajednički poslovni pothvat i startup firmu ulazi se strašću, voljom i željom za uspjehom. Pritom vam nisu na pameti dosadni odvjetnici, niti "predbračni" partnerski korporativni ugovori. I sve skladno funkcionira dok se ne pojavi novac ili potreba za još novca. Tu pucaju partnerstva, ljubav i od vas bježe investitori. Kako izbjeći skupe sporove i koji su vam ugovori ključni za mirnu poslovnu plovidbu, pogledajte u Drugoj strani HTV-a. 

video thumb

Kod osnivanja firme partneri uopće ne razmišljaju o "nesuglasnosti naravi" koja će ugroziti biznis. Ili ne razmišljaju da će u njihov odnos ući netko treći. Ili da će vremenom netko od partnera zaključiti da je on zapravo mozak kompanije pa da su sve inovacije i patenti njegovi. Povijest je puna traumatičnih priča o razlazu osnivača, a o tome "tko je koga prevario" kruže urbane legende. Generacije špekuliraju zašto i kako su se razišli glavni dizajner Apple računala Steve Wozniak i Steve Jobs. Ili recimo, Paul Allen, koji je Billa Gatesa nagovorio da zajedno osnuju kompaniju, a potom nakon svađe s Gatesom napustio kompaniju. No, zahvaljujući pravno reguliranom partnerskom udjelu, mogao je do kraja života uživati u milijardama koje je trošio na jahte, umjetnine, rock glazbu, sportske klubove, istraživanja mozga i nekretnine. 

Frano Barović

Frano Barović

Foto: Druga strana / HRT

Nesređeni papiri, startup mogu koštati stotina tisuća dolara investicije ili cijene kod akvizicije. Kako to izbjeći otkrio nam je odvjetnik koji radi i sa startupima i s investitorima, Frano Barović

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal

Reprizni termin ovotjednog izdanja Druge strane slijedi u petak, 2. lipnja, u 16:05 također na HTV4.  

Frano Barović

Frano Barović

Foto: Druga strana / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!