Druga strana: Najbolje naočale za pilote dronova

16.02.2021.

20:49

Autor: Željko Kardum/HRT

Srđan Kovačević i Željko Kardum

Srđan Kovačević i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 17. veljače na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite emisiju Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma. Reprizno izdanje pogledajte u subotu, 20. veljače u 15:35 na HTV4.  Gost emisije je Srđan Kovačević, osnivač i glavni izvršni direktor grupe Orqa.


video thumb

Trebale su im samo tri i po godine od ideje do uspjeha. A potom, u samo 10 minuta od izlaska na tržište, njihov proizvod razgrabili su piloti iz 50 zemalja svijeta i na neviđeno im uplatili 2,7 milijuna kuna!

Slijedile su hrvatske i međunarodne nagrade, odličan nastup u Las Vegasu, a onda ih je prepoznao fond rizičnog kapitala "Day One Capital" i u njih (prije desetak dana) uložio još milijun Eura.

Za njihov proizvod su zainteresirani i Amazon i Pentagon.

Zapošljavaju samo 40 ljudi, rade u Osijeku, a prvi stvarni globalni konkurenti koji ih pokušavaju dostići su kineski gigant DJI i švedski FatShark.

Začetnici su tehnologije "udaljene stvarnosti", proizvode najbolje naočale za FPV pilote na svijetu i antenske sustave za dronove. Pružaju usluge razvoja hardwarea startup firmama iz cijelog svijeta, ali u mainstream medijima za njih nema mjesta. Neki čudni inženjeri iz Osijeka nisu politički relevantni.

Krenuli su od nule krajem 2016. a prije desetak dana doživjeli treću rundu financiranja pa sada njihova kompanija na tržištu vrijedi 100 milijuna kuna. Razvijaju projekt za američko vojno zrakoplovstvo i njihovu obrambenu industriju.

Što je to "Uređaj za daljinski prijenos videosignala niske latencije za primjene u sustavima udaljene stvarnosti' i kako je bivši mađarski ministar prometa postao član njihove uprave, reći će nam Srđan Kovačević, dipl. ing. strojarstva koji je magistrirao financijsku matematiku na Oxfordu, osnivač i glavni izvršni direktor grupe Orqa.

Emisiju pratite i putem platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Srđan Kovačević i Željko Kardum

Srđan Kovačević i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!