17:54 / 02.11.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Budućnost radnih odnosa

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 17. studenoga, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana. U sljedećih devet godina 340 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj nestat će zbog automatizacije i trendova koje je potaknula pandemija. Zašto to nije kraj svijeta, nego prilika za ostvarenje punog ekonomskog potencijala, u emisiji govori, direktor McKinsey Adriatic, Tomislav Brezinščak.

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Svako zanimanje ima svoj vijek trajanja. Kovači, grnčari i ložači parnog stroja danas su puno manje traženi nego programeri, serviseri mobitela i dostavljači hrane. Zato na procjenu da će do 2030. nestati 340.000 postojećih radnih mjesta ne gledajte kao na gubitak. Ona će biti zamijenjena gotovo istim brojem novih radnih mjesta u novim zanimanjima i rastućim industrijama.

To je, naravno, statistika. No, nije sve baš jednostavno i ružičasto. Problem je ostanete li u krivo vrijeme na krivom mjestu. Stotinu i četrdeset tisuća hrvatskih radnika morat će promijeniti zanimanje. Oni će preživjeti jedino ako svi dionici tržišta nađu načine za preobrazbu i usvajanje vještina koje će se tražiti u budućnosti. Tako bar tvrdi McKinsey Global Institute.

video thumb

Koja zanimanja će doživjeti najveći broj tranzicija? Odskačemo li u toj tranziciji radne snage od drugih zemalja? S kim smo usporedivi? A tko je već prilagođen?

U ovoj tranziciji neće svi krajevi Hrvatske proći jednako. U Zagrebu će najveću cijenu platiti "uredski radnici". Što je sa Istarskom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Slavonijom? McKinsey Global Institute tvrdi da ova tranzicija i ubrzana digitalizacija zapravo nisu ništa loše nego da predstavljaju priliku za ubrzani rast Hrvatskog BDP-a!?

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Tomislav Brezinščak i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 20. studenoga, u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!