18:54 / 04.05.2021.

Autor: HRT

Druga strana: Fiskalna održivost hrvatskog zdravstvenog sustava

 Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

I ove srijede, 5. svibnja na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite novo izdanje emisije Druga strana. U emisiji progovaramo o fiskalnoj održivosti postojećeg hrvatskog zdravstvenog sustava. Ne zanimaju nas ministri ni njihove smjene. U emisiji nema političara, politikanata i predizbornih obećanja, samo brutalna ekonomska stvarnost i kako je promijeniti. Gost je praktični ekonomist, iskusni znanstveni istraživač, prof. dr. Hrvoje Šimović.  

video thumb
Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Fiskalna održivost zdravstvenog sustava temelj je svake moderne države blagostanja.

Država blagostanja ima za cilj povećanje društvenog blagostanja i preraspodjele dohotka, pa se ti ciljevi ostvaruju i kroz sustav zdravstva i zdravstvene zaštite.

 U financiranju zdravstva dominiraju javna sredstva, odnosno država dominantno financira zdravstveni sustav, veći dio osiguravaju doprinosi sustavu obveznog osiguranja, a manji dio pokriva se izravnim proračunskim transferima.

I tu nastaje hrvatski paradoks.

HZZO u svojim izvještajima iskazuje uravnoteženo financijsko poslovanje, a gotovo svake godine Vlada je prisiljena sanirati dio duga bolnicama.

Dosad je bilo preko 20 sanacija, a dug i dalje raste. Ekonomsku anatomiju ugrađene greške sustava u svom je novoobjavljenom znanstvenom radu analizirao prof. dr. Hrvoje Šimović.

Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Hrvoje Šimović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i putem naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!