Druga strana: Hi-tech poljoprivreda za kupce budućnosti

30.03.2023.

12:09

Autor: HRT

Tino Prosenik i Željko Kardum

Tino Prosenik i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska tjedna emisija Druga strana urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Emisiju emitiramo četvrtkom u 20:05 na Četvrtom programu, a gost ovotjednog izdanja je Tino Prosenik - "Gruntek".

Najprije je bila korona, pa rat u Ukrajini, inflacija, recesija, rast kamatnih stopa. Sve to utjecalo je na sve veće zanimanje ljudi za hranom. Onom koja je blizu, dobavljiva, zdrava i ako je moguće, jeftinija. I tako je nastala vizija o virtualnom vrtu, za sve one koji svoj vrt nemaju. I tu počinje projekt "Gruntek".

Tino Prosenik

Tino Prosenik

Foto: Druga strana / HRT

Što je uopće Gruntek i kakve veze ima vrtlarenje s financijama i informatikom? Puno više nego što se na prvu čini. Tino Prosenik u poljoprivredu je uletio iz nautičkog turizma.

Radio je kao skiper da bi financirao studiranje agronomije, a uz to osnovao je tvrtku koja je smislila digitalnu aplikaciju za booking skipera, razvio biznis koji je uključivao organizaciju domaćih i međunarodnih evenata, sajmova i konferencija i sve je dobro funkcioniralo, sve do korone.

I tad je stalo! Cijeli nautički tim dobio je zadatak smisliti novu poslovnu ideju koja je otporna na koronu. Najboljom se učinila ideja o uzgoju hrane, odnosno "moj virtualni vrt". I tu počinje naša priča.

Tino Prosenik i Željko Kardum

Tino Prosenik i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Osim na HTV4, emisiju možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTiVideoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal

Reprizni termin ovotjednog izdanja Druge strane slijedi u petak, 31. ožujka, u 16:05 također na HTV4.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!