19:27 / 16.03.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Korona kao poslovni poticaj

Berislav Marszalek i Željko Kardum

Berislav Marszalek i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 17. ožujka na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite emisiju Druga strana. Gost je Berislav Marszalek, osnivač i direktor tvrtke Entrio. Godina 2020. trebala im je biti rekordna poslovna godina. A onda su im, u prvom mjesecu pandemije, prihodi pali 99%! Shvatili su da neće preživjeti ako ne promijene poslovni model i ne prilagode se "novoj stvarnosti". Bili su brzi, odlučni i okretni. Umjesto bankrota, na kraju prošle godine kreću u međunarodnu ekspanziju, a fond rizičnog kapitala Fil Rouge u njih ulaže više od tri i pol milijuna kuna. Sve ostalo saznat ćete u emisiji. 

video thumb

Počelo je kao romantizirana američka poduzetnička priča: tri prijatelja studenta pokreću poslovni projekt. Prva ideja je bila ukloniti papirnate ulaznice za razne događaje iz upotrebe i napraviti mobilnu ulaznicu, koja stane u pametni telefon, koji već ionako imate u džepu i koji nećete zaboraviti niti izgubiti.

Već to ljeto, 2011. godine, sa svojom poslovnom idejom pobijedili su na Business Plan Competition natjecanju eStudenta i Hrvatske mreže poslovnih anđela. Skupili su 210.000 kuna, otvorili tvrtku i bacili se na tržište.

No nije baš sve išlo kao u priči. Iste te godine, dvojica od one prve trojice, nastavljaju karijere u drugim smjerovima, a naš gost sam se posvetio razvoju platforme, pozicioniranju na tržištu, marketingu i kompletnom vođenju tvrtke. No, čini se da je ta odlična poslovna ideja na hrvatsko tržište došla desetak godina prerano.

Kako su u hodu mijenjali i dograđivali poslovni model, kako su putem Crowdfunding platforme prikupili potreban novac te kako su zbog gubitaka tijekom korone potpuno promijenili spektar usluga, ispričat će nam osnivač i direktor tvrtke Entrio, Zagrepčanin Berislav Marszalek.

Urednik i voditelj je Željko Kardum.

Emisiju pogledajte i preko naše multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!