Druga strana: Prognoza kojoj vjerujete

04.01.2022.

20:41

Autor: Željko Kardum/HRT

Velimir Šonje i Željko Kardum

Velimir Šonje i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 5. siječnja, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana. Gost emisije je nezavisni ekonomski analitičar, direktor ArhivAnalitike, Velimir Šonje. 

video thumb

U godini za nama, Hrvatska je gospodarski rasla brže od Kine! Političari će to pripisati mudrim državnim intervencijama, a dežurni pesimisti reći: Pričekajte da oduševljenje splasne i inflacija pojede svu vašu zaradu i gospodarski rast.

Tko je u pravu, a tko veliki majstor privida? 

Velimir Šonje

Velimir Šonje

Foto: Druga strana / HRT

Velika gospodarska analiza 2021., dijagnoza i precizna raščlamba trendova u godini pred nama, samo u Drugoj strani HTV-a.

U godini za nama bilo je puno politike i stožera, a malo ekonomije. Sve države svijeta hvalile su se mjerama za poticanje oporavka gospodarstva, a svi poduzetnici žalili da im ne ide. I onda su došle službene statistike. One tvrde da je puno bolje nego što vam se čini. Hrvatska bilježi rast BDP-a od 10,8%, a inflacija je, navodno, ispod prosjeka Europske unije. 

Tu dolazimo do točke prijeloma, na kojoj se prosječni Hrvat pogubi.

Državni zavod za statistiku tvrdi da je u studenom inflacija bila (na godišnjoj razini) 4,8%. Potom dođu političari i kažu da će za cijelu 2020. biti tek oko 2,4%. Potom HNB objavi istraživanje u kojem ispitanici tvrde da je percipirana inflacija 24%!? Tko je u pravu, a tko glavni chef statističke kuhinje? Hoće li Hrvati ove godine živjeti bolje? Hoće li rasti plaće ili će taj nominalni rast pojesti inflacija? Zašto ne možemo ponoviti gospodarski uzlet od prošle godine te što nas čeka u 2022. objašnjava nezavisni ekonomski analitičar, direktor ArhivAnalitike, gospodin Velimir Šonje.

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 8. siječnja u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!