20:56 / 13.04.2021.

Autor: Željko Kardum/HRT

Druga strana: Što čeka novoga gradonačelnika?

Jan Pivac i Željko Kardum

Jan Pivac i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

I ove srijede, 14. travnja, na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite novo izdanje emisije Druga strana. Zagreb je grad s najvećim proračunom u državi. Nakon dvadeset godina dobiva novoga gradonačelnika. Zato danas podvlačimo crtu. Što smo to dobili za najveći prirez koji plaćamo? Urbanistički, arhitektonski, financijski, administrativno ili sociološki? Gost emisije je "urbani forenzičar" i patolog zagrebačkog, interesnog urbanizma, jedan od vodećih arhitekata nove generacije, Jan Pivac.

video thumb

U rano proljeće 2001. godine bio je maturant s ambicijom upisa studija arhitekture. Za maturalni rad bira temu zagrebačkog urbanističkog razvoja i počinjem se time baviti, na razini gimnazijalca. Samo godinu dana ranije, dok se mladi Jan, treća obiteljska generacija zagrebačkih urbanista, borio sa svojim prvim analitičkim pristupom gradu, na vlast je došao nekom omraženi, nekom voljeni Milan Bandić.

I dva desetljeća oblikovao vizuru grada. Izvana i iznutra. Jan je od tada pa do danas, završio fakultet, otvorio svoj "biro" i gradio za privatne investitore, one koji su plaćali vlastitim novcem. A što je za to vrijeme, vašim novcem, sagradio Milan Bandić, analiziramo u Drugoj strani HTV-a.

Jan Pivac i Željko Kardum

Jan Pivac i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Zašto Zagreb, prema Standard & Poorsu, ima kreditni rating tri razine ispod državnog (uz negativne izglede)? Gdje je nestao Jarunski most? Paromlin? Blok Badel? Ciglana? Gredelj? Zagrepčanka? Bolnica? Zašto u zadnjih dvadeset godina nije izgrađen niti jedan metar tramvajske pruge? Fontane, strojevi za maglu i spomenici nisu predmet emisije, jer su financijski beznačajna zamka u koju se uhvate samo površni ekonomski i urbanistički analitičari.

Osim na HTV4, pratiti ju možete i preko naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin emisije je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Jan Pivac i Željko Kardum

Jan Pivac i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!