20:11 / 27.04.2021.

Autor: HRT

Druga strana: Superliga ide dalje

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 28. travnja na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite novo izdanje emisije Druga strana. Gost je povjesničar sporta, docent na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. Zrinko Čustonja. Laži, prevare, obmane i demagogija. Analiziramo financijsku pozadinu rata za medijska prava između UEFA-e i projekta Europske Superlige. 

video thumb

Zašto su političari, čelnici nacionalnih saveza, pa čak i britanska kraljevska obitelj, ustali u obranu postojećeg monopola? Je li Superliga propali financijski projekt ili samo čeka pravo vrijeme?

Glavni pokretač, cilj i svrha vrhunskog sporta je novac. Jer, vrhunski sport je industrija zabave i nema apsolutno nikakve veze sa zdravstvenom i tjelesnom kulturom, domoljubljem ili etničkim zanosom navijača. On ne poznaje granice, pa je tako više Milanovih navijača u Africi i Aziji nego u Italiji.

Ideja osnivanja europske nogometne Superlige je bila pružiti gledateljima najbolje od najboljeg i na tome zaraditi najviše novca.

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Lansirao ju je predsjednik Real Madrida, a sa 3,5 milijarde eura poduprla JPMorgan banka. No, čini se da su krivo procijenili trenutačnu financijsku polugu UEFA-e i o njoj ovisnih nacionalnih saveza, koji su "očinski" objasnili navijačima što je zapravo u njihovom interesu. I u najboljem interesu sporta.

No, je li to baš tako?

Kako se engleska Premier liga, jedna od najuspješnijih na svijetu, uspjela odvojiti od UEFA-e? Kako se košarkaška Euroliga odvojila od FIBA-e i nakon toga postala jedna od najpopularnijih dvoranskih sportskih liga na svijetu (izvan Sjedinjenih Država)?

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Dr. Zrinko Čustonja i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Kako je francuskom nogometašu prodan Davis Cup, najstarije tenisko natjecanje reprezentacija na svijetu? Je li to bio kraj tenisa ili ga je učinilo najvećim godišnjim natjecanjem nacionalnih timova?

Vrhunski nogomet je globalna industrija zabave i samo je pitanje vremena koliko dugo se nacionalni savezi i UEFA mogu opirati tržišnim tokovima novca?

Osim na HTV4, pratiti ju možete i preko naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!