20:51 / 08.06.2021.

Autor: HRT

Druga strana: Tko diktira trendove u globalnoj vinskoj industriji? (a tko štiti potrošače)

Mario Meštrović

Mario Meštrović

Foto: Druga strana / HRT

I ove srijede, 9. lipnja na Četvrtom programu u 21:10 ne propustite novo izdanje emisije Druga strana. Gost emisije je Mario Meštrović, sommelier i gastronomski poduzetnik.

Jesu li presudili hipsteri, društvene mreže, korona ili najveći proizvođači? Kako se u tome snalaze hrvatski vinari? … i hoće li tiranija standardizacije od vina učiniti napitak za koji je svejedno iz koje je godine i u kojoj zemlji proizvedeno?Druga strana je gospodarska emisija, koju ne zanima zašto uz biftek godi plavac ili teran nego zašto se na benzinskim crpkama sve češće prodaju ohlađeni pjenušci?Piju li milenialsi uopće vino? I je li pošast ispijanja jeftinih vina iz tetrapaka u parkiću prošla?Svjedoci smo eksplozije broja različitih vinskih škola i on-line tečajeva za sommeliere. Je li to posljedica pandemije ili pomodni trend? Ili zaista raste hrvatska kultura stola i vina?

Mario Meštrović i Željko Kardum

Mario Meštrović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Što vinari znaju, a kupcima prešućuju? Zašto skrivaju "cjenovni razred" u kojem su dobili "zlatnu medalju" na međunarodnim izložbama? Što su to "veganska vina" i zašto su u Hrvatskoj proizveli prvo vino bez alkohola? Mora li  etiketa na boci nužno ukazivati na godinu berbe?


Na sva ova pitanja odgovara iskusni hrvatski sommelier, sudac na Decanterovim svjetskim natjecanjima i gastronomski poduzetnik, g. Mario Meštrović.

Mario Meštrović i Željko Kardum

Mario Meštrović i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.


Osim na HTV4, možete ju pratiti i putem naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.


Reprizni termin je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.


Posjetite i YouTube kanal emisije Druga strana.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!