19:28 / 02.02.2021.

Autor: Željko Kardum

Druga strana: Vodik ili grijanje na drva?

Ivica Jakić i Željko Kardum

Ivica Jakić i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Hrvatska piše novu nacionalnu energetsku strategiju za koju ponovo nema novca. Premijer tvrdi: "U obnovljivoj energiji već smo postigli ciljeve koje će EU dostići tek 2030." HEP najavljuje još jedanaest sunčanih elektrana i stotine milijuna eura investicija, a gost emisije Druga strana, Ivica Jakić, tvrdi: "Sve je to poluproizvod." Pravu energetsku strategiju diktirat će onaj koji daje novac, odnosno Europa. Ovotjedna emisija urednika i voditelja Željka Karduma na rasporedu je u srijedu 3. veljače u 21:10 na Četvrtom.

video thumb

Statistika i kulinarika imaju mnogo toga zajedničkog. Od istih sastojaka možete napraviti dva potpuno različita jela. Zavisi čije nepce želite zadovoljiti.

Istina je da Hrvatska udio iz obnovljivih izvora energije ima na razini od 29%, što je za Europu trenutačno nedostižni san. No, Greenpeace tvrdi da se velike hidroelektrane ostale iz Jugoslavije i grijanje na drva ne mogu smatrati korištenjem obnovljive energije u modernom smislu.

Europska unija zacrtala je svoj Zeleni energetski plan i za njega alocirala sredstva. Hrvatska za vlastiti energetski razvoj nema novca nego će ovisiti o sredstvima Unije. Je li to problem ili prilika? Tko će ugrabiti 20 milijardi eura? Zašto Rumunjska, Bugarska i Mađarska trče brže od nas? Kako se prilagoditi Green Dealu, preskočiti zablude solara i vjetroelektrana i od velikog uvoznika postati izvoznik, govori Ivica Jakić, energetski konzultant i veliki zagovornik vodika.

Drugu stranu pratite u srijedu u 21:10 na Četvrtom programu HTV-a.

Gospodarska emisija alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini. Osim na HTV4, gledati ju možete i preko naše multimedijske platforme HRTi, čija videoteka pruža dostupnost emitiranih izdanja.

Reprizni termin emisije je u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!