Druga strana: Volim robota (stroj kao životni partner)

28.12.2021.

15:21

Autor: Željko Kardum/HRT

Mislav Malenica i Željko Kardum

Mislav Malenica i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

U srijedu, 29. prosinca, na Četvrtom programu u 21 sat prikazujemo novo izdanje emisije Druga strana. Gost emisije je glavni direktor Mindsmithsa, dobitnika globalne nagrade za "društveno odgovornu umjetnu inteligenciju", Mislav Malenica.

 Roboti će zamijeniti ljude jer su brži, efikasniji, skalabilni, ne trebaju godišnji odmor ni plaću. Svi govore o ekonomskom aspektu umjetne inteligencije. Mi vam donosimo drugu stranu priče o suživotu života i stroja, novoj tehnološkoj demokraciji i ….? A što ako razvijete emociju prema stroju koji vam je koristan?

video thumb

Grupa zaljubljenika u tehnologiju vjeruje da je došlo vrijeme za demokratizaciju znanja i da umjetna inteligencija treba biti dostupna svima. I praktična. Do sad su već dokazali da umjetna inteligencija može biti primijenjena u sustavu zdravstvene skrbi.

Pomoći ljudima koji žele kontakt sa liječnikom i izbrisati listu čekanja. Može pomoći običnim ljudima u financijskim odlukama, ali i studentima koji trebaju savjet mentora i usmjeravanje u obrazovanju. No, to je tek vrh ledene sante i vidljivi dio onoga što se krije iza svega.

Fond rizičnog kapitala Feelsgood uložio je 1,2 milijuna eura u Mindmiths hrvatsku tvrtku za razvoj platforme koja omogućuje stvaranje autonomnih sustava podrške. Kad pročitate ovakvu rečenicu, obično prestajete čitati ili tražite drugu web stranicu, jer je previše stranih riječi i apstraktnih pojmova. No, cijela ideja i startup nisu nimalo apstraktni.

Mislav Malenica i Željko Kardum

Mislav Malenica i Željko Kardum

Foto: Druga strana / HRT

Gospodarska emisija urednika i voditelja Željka Karduma alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu te propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Osim na HTV4, možete ju pratiti i preko naše multimedijske platforme HRTi. Videoteka spomenute usluge pruža dostupnost emitiranih izdanja, kao i naš YouTube kanal.

Reprizni termin ovotjedne Druge strane je u srijedu u 4:10 te u subotu, 1. siječnja u 15:35 na HTV4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!