Druga strana Wellesa

06.10.2021.

16:37

Autor: HRT

Nedjelja, 10. listopada na Trećem

Nedjelja, 10. listopada na Trećem

Foto: Druga strana Wellesa / dokumentarac

U nedjelju, 10. listopada, na Trećem programu HTV-a u 20:25 slijedi dokumentarni film Druga strana Wellesa autora Daniela Rafaelića i Leona Rizmaula.

Film Druga strana Wellesa iz 2005. godine prikazuje život, rad i intelektualnu ostavštinu Orsona Wellesa u Hrvatskoj. Tijekom razdoblja od 25 godina, kao glumac pojavio se u nekoliko koprodukcijskih filmova (David i Golijat, Tatari i Austerlitz) te je glumio u nekoliko domaćih (Bitka na Neretvi, Tajna Nikole Tesle), da bi napokon i sam u Hrvatskoj režirao dva svoja filma (Proces, Dubina).

Kao otpadnik od Hollywooda, u Hrvatskoj je pronašao idealno mjesto za stvaranje. Uz pomoć dosad neviđenog arhivskog materijala, i intervjua s ljudima koji su s njim radili, redatelji ovog filma, u godini u kojoj je obilježena 90. godišnjica njegova rođenja i 20. obljetnica smrti, otkrivaju drugu stranu Orsona Wellesa.

Nedjelja, 10. listopada na Trećem

Nedjelja, 10. listopada na Trećem

Foto: Druga strana Wellesa / dokumentarac

Originalnu glazbu za ovaj film napisao je Arsen Dedić, a među mnogima o Wellesu govore: Jeanne Moreau, Antun Vrdoljak, Alma Prica, Krsto Papić, Veljko Bulajić, Ivica Pajer, Relja Bašić, Ante Peterlić i drugi.

Do sada je film Druga strana Wellesa prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Motovunu i Locarnu u Švicarskoj. Osim toga, film je prikazan na dvije velike retrospektive posvećene Orsonu Wellesu u Münchenu i Beču. Njih je organizirao Stefan Drössler, ravnatelj münchenskog Filmskog muzeja u kojem je pohranjena filmska ostavština ovog velikana svjetskog filma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!