Dubine: Čovjek u podzemlju

05.04.2022.

08:37

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Čovjek podzemlja, naziv je drugog nastavka dokumentarne serije Dubine koji prikazujemo u utorak 19. travnja na Četvrtom programu u 22 sata.

Prema uvjerenju mnogih povjesničara prva istraživanja podzemnih prostora počela su u davnoj prošlosti. Naš predak pračovjek da bi ustanovio može li mu neka špilja ili jama poslužiti kao sklonište, svetište ili radionica morao ju je najprije istražiti.

Ekipa Dubina prati zanimljiva istraživanja hrvatskih arheologa i spelologa. U Mujinoj pećini kod Trogira nađeni su tragovi musterijanske kulture. U špilji kod sela Gromača, u zaleđu Dubrovnika, speleolozi su pronašli okamenjene tragove ljudskih stopala stare 6000 godina.

Do još vrijednijih otkrića trebalo je zaroniti u podzemno jezero na dnu jedne jame na otoku Hvaru. Na dubini od 20 metara istraživači otkrivaju dokaze da je ta jama nekoć, u brončano doba, bila naseljena.

Animacija i grafika Željko Marković, a skladatelj Matej Meštrović

Scenarist i režiser Stipe Božić, montaža Nediljko Mrše, snimatelji Joško Bojić, Stipe Božić i Tonči Najev,  a producent Joško Blajić

Dokumentarna serija Dubine snimljena je 2003. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!