13:00 / 18.04.2022.

Autor: HRT

Dubine: Ponori

Utorak, 3. svibnja na Četvrtom

Utorak, 3. svibnja na Četvrtom

Foto: Dubine / dokumentarna serija

U utorak, 3. svibnja na Četvrtom programu u 22 sata prikazujemo 4. nastavak dokumentarne serije Dubine. Što se zbiva s vodom koja se gubi u tajanstvenoj tami podzemlja? Kojim kanalima i pukotinama podzemlja prolazi i gdje se ponovno pojavljuje na površini?  

Ekipa "Dubina", uz pomoć stručnjaka Geološkog instituta te speleologa iz Pazina i Poreča, pokušava zaći u zagonetne podzemne prostore Pazinskog ponora. Ali ponori često služe za gutanje velikih količina smeća.

Šupljikavost hrvatskog podzemlja uzrok je mnogih onečišćenja. Od 8000 ulaza u speleološke objekte danas ih je oko 1200 onečišćeno raznim vrstama otpada. To je velika opasnost za ekosustav podzemlja.

Sve što bacimo u neku jamu ili vrtaču ulazi u splet krških pukotina i dospijeva u podzemne spremnike koji su povezani s mnogim izvorima pitke vode i, naravno, s morem.

Animacija i grafika Željko Marković, producent serije Joško Blajić.

Scenarist i redatelj Stipe Božić, montaža Nediljko Mrše, producent Miro Mioč, skladatelj Matej Meštrović, snimatelji Joško Bojić, Stipe Božić i Tonči Najev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!