15:22 / 23.08.2021.

Autor: HRT

Duga mračna noć

Ponedjeljak, 30. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 30. kolovoza na Prvom

Foto: Duga mračna noć / serija

Od ponedjeljka, 30. kolovoza, u 21:05 na Prvom programu HTV-a ponovno prikazujemo monumentalnu dramsku seriju Duga mračna noć scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka. U 13 epizoda, sa sjajnom glumačkom ekipom koju predvodi slavni Goran Višnjić, suočit ćemo se s čudesnim kolopletom ljudskih sudbina na prostoru sjeverne Hrvatske (Slavonija), u kojem su još od vremena carice Marije Terezije u 18. stoljeću doseljeni Nijemci živjeli u miru i slozi sa svojim hrvatskim domaćinom. 

Sve do početka Drugog svjetskog rata. Ludilo političkih podjela na komuniste i fašiste Hrvati i Nijemci tragično su platili. Seriji je prethodio film Duga mračna noć koji je ovjenčan nagradama na 51. Filmskom festivalu u Puli.

1. epizoda

Zima. Idilično, predbožićno vrijeme u malom slavonskom mjestu, u kojem različite obitelji, hrvatske, njemačke, židovske, žive u nepomućenom skladu. Ali sluti se rat. Djed Alojz i njegov unuk Emil zaneseni su pričanjem njemačkih bajki i kao da nisu svjesni straha koji je zavladao u židovskoj obitelji Neumann.

Njihov sin Robert, student medicine, vraća se kući u pratnji najboljeg prijatelja, Hrvata Ive, studenta agronomije, koji nastoji smiriti njegove ružne predosjećaje. Za to vrijeme njihov vršnjak Mata bezbrižno provodi dane u lovu, sviranju tamburice, ljubakanju i stalnom sukobu sa žandarima. Iva je sretan što će napokon Božić proslaviti u toplini roditeljskog doma.

video thumb

U seriji Antuna Vrdoljaka glume Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Goran Navojec, Tarik Filipović, Katarina Bistrović-Darvaš, Boris Dvornik, Žarko Potočnjak, Goran Grgić, Vera Zima, Suzana Nikolić, Minja Jovičić, Alen Liverić, Krešimir Mikić, Marija Kohn, Boris Svrtan, Vilim Matula, Božidar Alić, Boris Svrtan, Matko Raguž, Bernarda Oman, Mirela Brekalo-Popović, Danko Ljuština, Asja Jovanović i dr.

Direktor fotografije je Vjekoslav Vrdoljak, H.F.S., scenografi su Duško Jeričević i Ivan Ivan, a skladatelji Igor Kuljerić i Siniša Leopold.

Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Drugi nastavak serije na rasporedu je 6. rujna na Prvom programu u 21:05.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!