Duhovi Afganistana

23.08.2021.

14:46

Autor: HRT

Nedjelja, 29. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 29. kolovoza na Prvom

Foto: Duhovi Afganistana / dokumentarni film

U nedjelju, 29. kolovoza, u 21:10 na Prvom programu HTV-a ne propustite dokumentarni film Duhovi Afganistana.

Zapadne snage ušle su u Afganistan 2001. kako bi svrgnule talibanski režim. Obećale su demokraciju, slobodu i prava za žene. Sve se pretvorilo u katastrofu. Poginule su stotine tisuća ljudi. Korupcija i razni oblici zlostavljanja duboko su ukorijenjeni u društvu. Sada se strane snage povlače, a talibani nisu ni približno poraženi te se žele vratiti na vlast. Što je pošlo po zlu u ovom "dobrom ratu"?

video thumb

Graeme Smith bio je mladi i idealistični ratni dopisnik kada je slijedio vojsku u afganistanskim bitkama. Sada se vraća na mjesto od kojega ima noćne more kako bi vidio ima li nade za mir. Smith posjećuje stare prijatelje i znance te promatra duboke podjele u zemlji.

Shaharzad Akbar, glavna afganistanska stručnjakinja za ljudska prava, proziva i vladu i talibane zbog zlostavljanja. Zagovara sklapanje primirja s pobunjenicima. 

No Hamdullah Mohib, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, odbacuje takvu mogućnost jer strahuje da bi to bila predaja za pregovaračkim stolom te upozorava na moguća nova krvoprolića. Snažne žene na Sveučilištu u Kabulu odlučne su u namjeri da zadrže svoja novostečena prava i slobode, čak i ako se talibani vrate na vlast. No u Kandaharu žene u burkama objašnjavaju zašto se ne boje povratka talibana na vlast.

Nedjelja, 29. kolovoza na Prvom

Nedjelja, 29. kolovoza na Prvom

Foto: Duhovi Afganistana / dokumentarni film

Mirovni pregovori su u tijeku, a Smith odlazi na nevjerojatno putovanje kako bi posjetio talibane i njihovo neslužbeno sjedište izvan Afganistana, u Dohi u Kataru. Pokret koji je nekoć zabranjivao televiziju i kamere sada ima novi naraštaj modernih vođa koji stavljaju videosnimke na službenu internetsku stranicu talibana i koji se koriste društvenim mrežama kako bi prenijeli svoju poruku.

Nemiri i nesigurnost koje je Smith susreo u Afganistanu začudo ga ispunjavanju nadom. Nakon što je godinama izvještavao o ratu, prvi je put susreo ljude koji raspravljaju o tome kako sklopiti mir, a ne o tome kako vječno ratovati. Možda će ubijanje ovaj put prestati. No za sada su ulice i dalje opasne. A djevojčice u školi u Kandaharu opet navlače burke kada izlaze iz kuće.

Redatelj filma GHOSTS OF AFGHANISTAN je Julian Sher.

Produkcija: GalaFilms

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!