17:06 / 24.04.2021.

Autor: HRT

Dulum zemlje: Aleš Winkler

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Foto: Dulum zemlje / dokumentarna serija

U nedjelju 9. svibnja u 20:10 na Prvom programu HTV-a počinjemo s prikazivanjem dokumentarne serije Dulum zemlje.

video thumb

Zamislite Hrvatsku kao zemlju uspješne, inovativne i ekološki održive poljoprivrede. Zamislite poljoprivrednike kao ispunjene, pozitivne i zadovoljne ljude. Unatoč brojnim teškim izazovima, u Hrvatskoj postoje vizionari svjesni njezinog poljoprivrednog potencijala koji vlastitom energijom, trudom i resursima ulažu u njega.

U svakoj od epizoda dokumentarne serije Dulum zemlje upoznajemo takve vizionare otkrivajući pojedine grane poljoprivrede. Saznajemo o filozofiji života na zemlji i od zemlje, izazovima, problemima, ustrajnosti, naporima, važnosti obiteljske podrške, i, konačno, zadovoljstvu koje sva emocionalna, intelektualna i financijska ulaganja donose tim ljudima i posljedično njihovoj zajednici.

1. epizoda: Aleš Winkler

Aleš Winkler, nekad ljubljanski odvjetnik, kupio je stanciju Kumparička, zapušteno imanje čija povijest seže do 14. stoljeća. Njegova supruga i dvoje djece zajedno s njim promijenili su domovinu, jezik i poslove zbog ideje o životu na zemlji i od zemlje. Prirodnim slijedom koraka bitne sustanarke na stanciji postale su koze, a njihova prisutnost dovela je do ideje o proizvodnji sira.

Danas na stanciji Kumparička živi dvjestotinjak koza od čijeg mlijeka u modernoj sirani svakodnevno nastaje sir od nepasteriziranog mlijeka u kojem ljudi uživaju u vrhunskim restoranima i koji Hrvatsku predstavlja u najboljem svjetlu na prestižnim sajmovima.

Scenaristi su redatelj Filip Filković i direktor fotografije Tomislav Krnić. Skladatelj je Dubravko Robić, producentica Tamara Babun, a urednica Tanja Kanceljak.

Produkcija: Wolfgang & Dolly za HRT, 2020.

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Nedjelja, 9. svibnja na Prvom

Foto: Dulum zemlje / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!