Prikazujemo drugu sezonu dokumentarne serije koja nam donosi različite poljoprivredne priče i načine života diljem Hrvatske. U šest epizoda putujemo u pet hrvatskih regija: Slavoniju, Zagorje, Gorski kotar, Istru i Dalmaciju. Svaka epizoda donosi jedinstvenu priču o različitoj poljoprivrednoj grani, uključujući uzgoj crnih svinja, smilja, magaraca, krava, tropskog voća, konoplje, maslina i vinove loze. Serija ističe naporan rad, kontinuirano učenje i bezgraničnu kreativnost ljudi koji su odabrali živjeti i raditi na zemlji. Kroz njihove priče, serija nam otkriva otpornost i odlučnost hrvatskih poljoprivrednika i jedinstvene načine na koje uspijevaju unatoč izazovima s kojima se suočavaju.
U šestom, posljednjem nastavku spomenute sezone koji prikazujemo u nedjelju, 20. kolovoza u 20:15 na Prvom programu HTV-a, predstavljamo obitelj Ipšu. Oni su tartufari, maslinari i vinari. Oni hrabro idu naprijed sa svojim idejama o razvoju istarskog kraja.
Nedjelja, 20. kolovoza na Prvom
Foto: Dulum zemlje / 2. sezona dokumentarne serije
Potvrdu za svoj rad dobili su 2005. godine kada su njihova ulja sorti frantoio i istarska bjelica postala jedna od prvih hrvatskih maslinovih ulja koja su do tada ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei.
Sjajan uspjeh nešto kasnije je ostvarilo ulje Frantoio koje je 2011. i 2017. godine, prema istoimenom vodiču, uvršteno među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Ne spavaju na lovorikama, rade još više i bolje. Oni su obitelj Ipša.
Nedjelja, 20. kolovoza na Prvom
Foto: Dulum zemlje / 2. sezona dokumentarne serije
Autori serije Filip Filković i Tomislav Krnić, producentica Tamara Babun.
Dokumentarna serija dostupna je u videoteci multimedijske platforme HRTi.
Nedjelja, 20. kolovoza na Prvom
Foto: Dulum zemlje / 2. sezona dokumentarne serije
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!