Za dva kovčega slave

26.11.2021.

10:31

Autor: HRT

Petak, 10. prosinca na Drugom

Petak, 10. prosinca na Drugom

Foto: Za dva kovčega slave / dokumentarni film

Dokumentarni film Za dva kovčega slave portret je Matta Collinsa, hrvatskoj javnosti poznatijeg kao Karla Metikoša. Emitiramo ga u petak, 10. prosinca, u 21 sat na Drugom.

Kao mlad i neshvaćen roker početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća uputio se u Pariz s dva kovčega i svega nekoliko dolara u džepu. Ubrzo u Parizu prepoznaju njegov pjevački talent te pod imenom Matt Collins postiže svjetsku slavu. Povratkom u Hrvatsku i sudbonosnim susretom s velikom ljubavi Josipom Lisac odustaje od pjevačke karijere i posvećuje se komponiranju. 

Hrvatsku glazbu zadužio je Dnevnikom jedne ljubavi, antologijskim albumom yu-rocka, a potom i prvom domaćom rock-operom Gubec-beg.

video thumb

Stvaralaštvo Karla Metikoša u daljnjem radu prekinula je prerana smrt početkom devedesetih, a Hrvatska radiotelevizija dokumentarnim filmom Za dva kovčega slave, koji emitira na tridesetu obljetnicu autorove smrti, gledatelje će podsjetiti na glazbenu ostavštinu kojom nas je obogatio te kojom je zadužio hrvatski kulturno-glazbeni prostor.

Život i rad Matta Collinsa/Karla Metikoša upoznat ćemo kroz sjećanja i osvrte Josipe Lisac, Siniše Škarice, Nikše Bratoša, Predraga Popovića, Lele Kaplowitz i Zvjezdana Ružića.

Scenaristica i redateljica filma je Jasmina Božinovska Živalj. Direktor fotografije je Mario Britvić, a montažer Ivor Ivezić.

Petak, 10. prosinca na Drugom

Petak, 10. prosinca na Drugom

Foto: Za dva kovčega slave / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!