Dvorci: Tajne, zagonetke i legende - Španjolska

02.03.2023.

20:48

Autor: HRT

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Foto: Dvorci: Tajne, zagonetke i legende / dokumentarna serija

Dokumentarna serija otkriva nam čudesne legende skrivene među stoljetnim zidinama četrdesetak dvoraca u četirima europskim zemljama: Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu i Španjolskoj. Obilazeći odaje veličanstvenih i dostojanstvenih europskih dvoraca građenih od srednjeg vijeka do prošlog stoljeća, upoznat ćemo i mnoge njihove tajne.  U četvrtak, 9. ožujka na Drugom u 20:15 prikazujemo treću epizodu dokumentarne serije Dvorci: Tajne, zagonetke i legende. 

Serija je snimana tijekom sva četiri godišnja doba, kamerama 4K i uz pomoć dronova kako bismo iz ptičje perspektive vidjeli detalje gradnje tajanstvenih utvrđenih dvoraca. Uz pomoć rekonstrukcije povijesnih događaja i 3D animacije vratit ćemo se u vrijeme kad su te utvrde bile u funkciji, a iz komentara povjesničara, arhitekata i arheologa doznat ćemo mnoge pojedinosti o legendama i neobičnim pričama koje se uz njih vezuju u tim zemljama. 

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Četvrtak, 9. ožujka na Drugom

Foto: Dvorci: Tajne, zagonetke i legende / dokumentarna serija

U trećoj epizodi putujemo u Španjolsku. Zahvaljujući višestoljetnoj prisutnosti islama na teritoriju Španjolske, španjolski dvorci po mnogo čemu su jedinstveni u Europi. Nekoliko je španjolskih vladara na najbolji način iskoristilo graditeljsko umijeće Arapa doseljenih na Pirenejski poluotok i sagradilo neosvojive utvrde. 

Od srednjeg vijeka je u Španjolskoj sagrađeno više od 20.000 dvoraca koji postoje i danas. Među njima su izvorne obrambene tvrđave, ali i palače za koje se vezuju intrigantne obiteljske priče. Zabranjene ljubavi između Arapa i Španjolaca, intrige i vojni pohodi - sve se to događalo u povijesnim utvrđenim zdanjima poput dvoraca Loarre, Mota, Coca, Belmonte, Almodóvar, Calatrava la Nueva, Manzanares el Real, Olite, Peníscola i Alcázar de Segovia.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!