Dvostruki obruč

18.02.2022.

12:27

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HRT

Hrvatska drama Dvostruki obruč na rasporedu je u petak, 4. ožujka, na Trećem programu u 22:30.

Grupa ilegalaca u jesen 1941. uspije iz logora spasiti komuniste, Tomu i Pavla, a Petar ih treba prebaciti do partizanskih jedinica. Putem nalete na ustašku patrolu koja vodi zarobljenog partizana u grad. Uspiju svladati patrolu i partizan Krile je slobodan, a Petar se odvaja od njih i ugovara sastanak kod obližnjeg šumskog gradilišta, gdje ih čeka "veza" za partizane.

Na dogovorenom mjestu Tomo i njegova grupa ne nalaze ni Petra ni "vezu". Unatoč opasnosti Tomo odlazi u obližnju krčmu ne bi li doznao što se dogodilo. Vlasnik krčme Marko prepozna Tomu i prijavi ga ustaškom funkcionaru Krešimiru Liscu, koji je odsjeo kod njega. Lisac uhiti Tomu i pokušava ga prebaciti u grad, međutim, Pavle i Krile onemogućuju da bilo tko napusti krčmu. Raste napetost, Marko prisiljava svog pomoćnika Malog da pomogne Liscu, a s tim se ne slaže konobarica Marija. Tu je i zagonetni Dugi, za kojeg se ne zna na čijoj je strani...

Napeta priča, vrlo precizna redateljska izvedba Nikole Tanhofera i uvjerljivi glumački nastupi glavni su aduti filma Dvostruki obruč. Zanimljiv je scenarij Ive Štivičića koji diskretno deideologizira žanr.

U filmu iz 1963. glume Severin Bijelić, Bert Sotlar, Pavle Vuisić, Hermina Pipinić, Stojan Aranđelović, Davor Antolić, Velimir Živojinović, Boris Dvornik, Antun Nalis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!