13:19 / 19.08.2021.

Autor: HRT

Irska revolucija - Živjeli smo u snovima

Petak, 3. rujna na Trećem

Petak, 3. rujna na Trećem

Foto: Irska revolucija - Živjeli smo u snovima / dokumentarna serija

U petak, 3. rujna na Trećem programu u 19:10 emitiramo 1. epizodu dokumentarne serije Irska revolucija - Živjeli smo u snovima. Serija donosi priču o narodnoj revoluciji između 1916. i 1922. na način na koji dosad nije ispričana. Istražuje odakle su ustanici crpili revolucionarni duh koji se proširio svijetom u prvim godinama 20. stoljeća, otkriva zapanjujuće događaje koji su prisilili Britaniju na ustupke i pokazuje kako je irski primjer imao dalekosežan utjecaj - na milijune diljem svijeta koji su se pobunili i zahtijevali svoje pravo na jednakost i slobodu.

Narator Cillian Murphy vodi nas kroz nevjerojatnu priču o maloj skupini pobunjenika koja je, usprkos svim nepovoljnim okolnostima, naoružana tek idealizmom, slijepom vjerom i hrabrošću, prisilila Britaniju, najmoćniju zemlju svijeta, da se povuče nakon stoljeća i stoljeća osvajanja i nepravedne vladavine. 

Serija je snimljenja u povodu obilježavanja 100. obljetnice Irskoga rata za nezavisnost.

Scenarist i redatelj je Ruán Magan.

Produkcija: Tyrone Productions & Create One

Glazbu potpisuje Pól Brennan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!