Eko zona

20.09.2021.

13:27

Autor: HRT

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Eko zona / HRT

Novo izdanje emisije Eko zona prikazujemo u srijedu 22. rujna u 11:30 na Prvom programu HTV-a.

Još prije nekoliko godina znanstvene procjene broja kemikalija koje se u svijetu koriste kretale su se između 70.000 i 100.000. No prošle godine znanstvenici su spojili nekoliko baza podataka kemikalija i došli do uznemirujuće brojke od 350.000 kemikalija od kojih 50.000 industrija proglašava poslovnom tajnom. U ožujku ove godine stigle su potvrde zagađenja: u krvi majki i beba pronađeno je 40-ak kemikalija kojima se ne zna niti prava namjena niti porijeklo.

Zbog stoljetnog progona vuk je na rubu izumiranja. Zato je u cijeloj Uniji pa tako i Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta. No nedavno su u selu Štikadi u blizini Gračaca vukovi upali u staju te je stradalo gotovo 90 ovaca. Nekoliko dana poslije na ploči u Gračacu pronađen je mrtav vuk.

"Šume dišu CO2 brišu" prvi je hrvatski program kojim se pokušava ispraviti šteta napravljena ispuštanjem ugljikovog dioksida u atmosferu.

Novinari su Snježana Babić i urednik Mladen Iličković.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!