10:47 / 17.02.2021.

Autor: HRT

Eko zona

Srijedom na Prvom

Srijedom na Prvom

Foto: Eko zona / HRT

U srijedu 24. veljače u 11:10 na Prvom ne propustite novo izdanje Eko zone.

Svjedoci smo klimatskih promjena i sve učestalijih ekstremnih vremenskih nepogoda. Kako te promjene utječu na prinose u poljoprivredi i koje se mjere prilagodbe mogu poduzeti kako bi se ublažilo djelovanje klimatskih promjena na proizvodnju hrane, što je strateško pitanje svake zemlje?

U Hrvatskoj je 2006. godine preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organiziran sustav ambalažnog prikupljanja otpada s povratnom naknadom od 50 lipa. Upravo se na taj način prikupi između 85 do 93 posto ambalaže koja se stavlja na tržište. Nakon prikupljanja, ambalaža se isporučuje ovlaštenim oporabiteljima koji kasnije mogu koristiti upravo ambalažu kao sirovinu od koje mogu dobiti nove proizvode.

Kanadska tvrtka Enerkem i naftna komapnija Shell najavili su izgradnju postrojenja za biogoriva u Varennesu blizu Montreala vrijednog 800 milijuna dolara.

Novinari su Snježana Babić, Ana Barišin i urednik i voditelj Mladen Iličković.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme možete pronaći emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!