Eko zona

28.04.2022.

10:34

Autor: HRT

Eko zona

Eko zona

Foto: HTV / HRT

Novo izdanje emisije Eko zona ne propustite u srijedu 4. svibnja na Prvom programu u 11:15.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja planira izraditi Akcijski plan za kružno gospodarstvo za razdoblje 2022.-2026. Jedan od četiri prioritetna sektora je građevni otpad i otpad od rušenja. Godine 2020. nastalo ga je oko 1.400.000 tona.

Prije četiri godine brodogradilište u Šibeniku započelo je izgradnju prvih hibridnih brodova, a danas su predvodnici u tome. Postupni prelazak s fosilnih na obnovljive izvore energije u skladu je s Nacionalnom strategijom i europskom zelenom tranzicijom, a uz novi projekt, brod koji se pokreće na vodik, šibensko brodogradilište uskoro bi moglo postati prvo zeleno brodogradilište u Europi i time učiniti veliki iskorak k podizanju ekološkog standarda u brodarstvu i očuvanju mora. 

U povodu Dana planeta Zemlje, na Starovalpovačkom putu, između Belišća i Valpova, održao se mirni prosvjed za čisti zrak.

video thumb

Nekoliko je dana gorio požar na odlagalištu Baćanska pored Davora u Slavoniji. Država je sanirala prije nekoliko godina to odlagalište. Godinama je na njega stizao otpad iz drugih dijelova Hrvatske i sad je ono skoro potpuno popunjeno.

Festival Dobra energija održava se od 5. do 7. svibnja. 

Urednik emisije je Mladen Iličković.

Emisiju, osim na Prvom programu, možete pratiti i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj se videoteci nalaze emitirana izdanja Eko zone. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!